Muziekschool Tchaikovsky wil geen band meer met Rusland en verandert van naam

AD
© BRUZZ
17/08/2022

Muziekschool Tchaikovsky in Sint-Lambrechts-Woluwe gaat het nieuwe schooljaar in onder een nieuwe naam: 'Brussels International Music Academy'. Met de naamsverandering wil de Belgisch-Oekraïense oprichtster van de grootste private muziekschool van België elke band met Rusland doorknippen.

Nataliya Chepurenko, die naar België kwam voor een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Luik, richtte in 2002 haar eigen muziekschool op in Brussel. Die kreeg de naam ‘Tchaikovsky’, naar het Tchaikovsky Conservatorium in Kiev, waar de Belgisch-Oekraïense het vak leerde en waarvan ze de methode overnam voor haar eigen school.

“In 2014 vielen Russische soldaten een deel van Oekraïne binnen. In de acht jaar die daarop volgden, zag ik cultuur, onderwijs en politiek als onafhankelijk van elkaar," schrijft Chepurenko op haar Facebookpagina.

"Mijn school bleef dus de naam dragen van een Russische componist, Russische muzikanten namen deel aan de wedstrijden en de masterclasses die we organiseerden en Russische muziek bleef weerklinken. Nu realiseer ik mij hoe fout ik was.”

Adieu Tsjaikovski en zijn landgenoten

Omdat de naam ‘Tchaikovsky’ volgens de muzikante in de huidige context niet langer te verantwoorden is, besloot ze een paar maanden geleden om die te veranderen en elke band met Rusland door te knippen.

Geen Russische muziek meer in de school die voortaan 'Brussels International Music Academy' heet. Noch in de lessen, noch tijdens de festivals, de wedstrijden of masterclasses . Ook Russische muzikanten zijn niet langer welkom om deel te nemen aan de internationale projecten die de muziekschool organiseert. “Ik weet dat mijn acties een kleine druppel in een oceaan zijn”, schrijft Nataliya, “maar ze zijn ook belangrijk.”

Op 22 augustus, de nationale feestdag van Oekraïne, slaat de school definitief de bladzijde om en lanceert het ook een nieuwe website.

Met maar liefst 500 studenten en 35 leerkrachten, is de Brussels International Music Academy de grootste private muziekschool in België.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni