Muzieksector wil over twee weken soepelere coronaregels

CD
© BRUZZ
31/01/2022
Updated: 31/01/2022 19.07u

Vrijdag 28 januari trad de coronabarometer in werking, meteen op code rood. Dat betekent onder andere dat het nachtleven gesloten blijft en concerten enkel met zittend publiek kunnen, tot grote teleurstelling van die sector. “We vragen met aandrang om niet langer te wachten en om op 12 februari naar code oranje te schakelen,” staat in een persbericht van concertzaal Ancienne Belgique.

“Al bijna twee jaar sukkelen we van de ene coronagolf naar de andere. Dat eist zijn tol in zowat alle geledingen van onze maatschappij, maar geen enkele sector werd zo vaak met sluiting geconfronteerd als de concert- en nightlifesector,” schrijft algemeen directeur van Ancienne Belgique Tom Bonte in een persbericht. Een honderdtal organisaties uit de sector ondertekende de boodschap.

In principe mogen concertzalen in code rood open voor een zittend publiek, maar volgens Bonte is dat onmogelijk. “Dat is voor de meeste concertzalen en clubs niet enkel een erg verlieslatend model, het gaat ook voorbij aan de ziel van wat we doen. Popmuziek en nightlife kan je niet zittend beleven. Het is een totaalervaring die mensen raakt tot in hun kleine teen.”

Meer perspectief

Een van de doelen van de coronabarometer is om de cultuur- en evenementensector meer perspectief en duidelijkheid te bieden, maar dat is volgens Bonte niet het geval voor concertzalen en dancings. “Pas bij code oranje zullen er ook voor onze sectoren terug échte mogelijkheden zijn. Het overlegcomité zou dan beslissen wat de maximale capaciteit is en die zou dan ergens tussen de 60 en 90 procent zaalbezetting liggen. Hoe wij als organisatoren dan plots zo snel zouden moeten schakelen, blijft een raadsel. We zullen trouwens als enigen bij een verslechtering van de situatie ook weer gesloten kunnen worden.”

Daarnaast hekelt de sector dat er geen nieuwe steunmaatregelen aan de barometer werden gekoppeld. “We krijgen geen extra steun, terwijl we de enige sector zijn die nog gesloten is,” zegt Steven Van Belle van Fuse, die de boodschap mee ondertekende. “We teren nog steeds op onze reserves, maar die zijn wel aan het opraken. We hebben het gevoel dat er de eerste twee jaar van de pandemie meer urgentie was bij de overheid. Nu voelen we dat we zeker niet in de bovenste schuif liggen.”

Bonte vreest bovendien voor de toekomst van de concert- en nightlifesector. “In andere belangrijke concertlanden kunnen shows nu al zonder noemenswaardige beperkingen plaatsvinden. De muziek- en nightlifesector bestaan bij uitstek in een internationale context en het gevaar bestaat dat artiesten België gewoon zullen overslaan.” Daarom vraagt Bonte nu om de deuren van de concertzalen en nachtclubs terug te openen. “We zijn de laatste in de rij maar onze tijd is nu écht gekomen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Muziek, Ancienne Belgique, evenementensector, nachtclub, coronabarometer, concertzaal, concerten, coronamaatregelen, cultuursector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni