Nuits du Beau Tas: muzikale teringherrie uit de ondergrond

Jessica93 brent postpunk uit Parijse krochten naar Le Lac.

Vorig jaar zag Nuits du Beau Tas zich genoodzaakt om zijn negende editie last minute af te gelasten vanwege u-weet-wel, maar nu volgt de herkansing. De alternatieve tegenhanger van Les Nuits, het festival van de Botanique, kijkt traditiegetrouw weg van alles wat enigszins ruikt naar commercieel gewriemel, muziek die in de ogen van de organisatoren het (Brusselse) cultuurlandschap te lang heeft verarmd. Voor de zwijnen die graag de ondergrond omwoelen, is de affiche ook dit keer een parel. Om ook de anderen wegwijs te maken, halen wij alvast even houweel en schepje boven.

Het Franse Jessica93 breekt de stikdonkere nachten open in Le Lac. Denk bij Jessica93 niet aan je oude Hotmail-adres of die poster aan de muur van je tienerkamer, maar aan smerige postpunk, uitgebracht op hun eigen label Et Mon Cul C'est du Tofu? Wij weten het antwoord op die vraag gelukkig ook niet.

Al meer dan veertig jaar in de Nederlandse ondergrond vertoeven de cultpunks van The Ex, zonder vorming van schimmel, faut le faire. De meerwaardezoeker weet dat Spotify uitpuilt van de Ex'en, maar er is maar één The Ex en die vind je helemaal niet op de streamingdienst. Dus moet je 'm live gaan bekijken.

Ben Bertrand heeft al bewezen dat hij perfect spoort met The Sound of the Belgian Underground, begin vorig jaar stond hij nog tot aan zijn knieën op het genoemde feest van de Belgische ondergrondse in de AB. De Brusselse basklarinettist dropte vorige maand het album Dokkaebi, waarop hij andermaal zijn kosmische ambienttapijten etaleert. In KBK brengt hij samen met violiste Elisabeth Klinck een hommage aan de Amerikaanse experimentele componist Morton Feldman. Ook in KBK verenigt het Brusselse label Sub Rosa experimentele geluidskunstenaars als Farida Amadou, Catherine Graindorge, Jean D.L. en Eric Thielemans.

Nog eentje om het af te leren? Anal+ dan, een elektronicaduo dat zich uitdrukt middels samples van de avant-gardistische toneelschrijver Antonin Artaud – in kleuren en geuren te bewonderen in Café Central. Het worden koude maar mooie nachten.

NUITS DU BEAU TAS
10 > 19/11, verschillende locaties, Facebook: NuitsBeauTas

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?