opinie

Over het wel en wee van de MIA's

© Kevin Van Den Panhuyzen

Kaapt het kransje genomineerde Brusselse artiesten vanavond één of meer beeldjes weg op de MIA's? Met kleppers als Zwangere Guy, Angèle en Roméo Elvis kan het moeilijk anders. We serveren u graag een bescheiden pronostiek en belichten ook even de achilleshiel van Vlaanderens beroemdste muziekprijzen.

Nee, dit is geenszins de eerste keer dat Brussel goed vertegenwoordigd is op de Music Industry Awards. Herinner u de edities waar Oscar & The Wolf, Stromae en Angèle het ene na het andere beeldje wegkaapten. Vanavond moet het anderzijds wel de eerste keer zijn dat een Brusselse artiest kans maakt op maar liefst zeven prijzen. Zwangere Guy werd immers genomineerd in de categorieën 'Auteur/Componist', 'Nederlandstalig', 'Live Act', 'Solo Man', 'Videoclip', 'Urban' en 'Album'. Dan zou het wel erg bizar zijn indien hij met geen enkele award naar huis zou gaan.

Of toch: misschien is het beeld dat de doorsnee stemgerechtigde Vlaming van Zwangere Guy heeft te ruw? In de nationale pers profileerde de rapper zich niet zelden als een wat losgeslagen oproerkraaier met een wel erg specifieke politieke voorkeur. Dat hij en passant in zijn nummers en die van zijn hiphopcollectief STIKSTOF evenals tijdens zijn concerten rechtse politieke partijen zoals N-VA en Vlaams Belang de mantel uitveegt, valt misschien slecht bij het stemmende publiek? Het is alleszins veelzeggend dat in muziekmiddens en ondere Zwangere Guy-fans eerder wordt uitgekeken naar een mogelijk politiek getinte overwinningspeech van de rapper dan naar het wedstrijdelement. Zal Gorik Van Oudheusden, zoals deze Keizer van Brussel echt heet, voor de nationale televisiecamera's keet schoppen zoals hij dat twee maanden geleden op de Red Bull Elektropedia Awards deed in Flagey? Toen liet hij, aangevuurd door de bekendgemaakte besparingen in de cultuursector, niet na de bovengenoemde politieke partijen de huid vol te schelden.

Van dat soort controverse heeft Brihang alvast geen last. De uit Knokke ingeweken Brusselaar maakt vanavond kans op zes beeldjes, waaronder die voor gegeerde categorieën als 'Album' en 'Solo Man'. Valt zijn poëtische, knuffelzachte arty hiphop beter in de smaak bij het poppubliek? Tja, of Brihangs appeal breed genoeg is om op te kunnen tegen kleppers als Balthazar en de Brusselse danceproducer Lost Frequencies - allebei genomineerd voor Beste Album - valt af te wachten. Dat zowel hij als Zwangere Guy in de categorie 'Nederlandstalig' de duimen zullen moeten leggen voor de Vlaamse lieveling Niels Destadsbader lijkt zo goed als zeker. Tenzij we Destadsbaders frenetieke leger volgelingen nu overschatten?

Angéle zou op haar konijnenslofjes de prijs voor 'Solo Vrouw' moeten kunnen wegkapen. Rekening houdend met het jonge stempubliek van de Generaties X en Y althans, voor wie ze vooralsnog de ultieme popkoningin is. Zulks kan niet worden gezegd van de indie-zangeressen Trixie Whitley en Geike, laat staan van het Ketnetfavorietje Laura Tesoro. In de categorie 'Pop' lijkt ons de concurrentie van Niels Destadsbader te groot. Voor 'Hit Van Het Jaar' maakt ze meer kans (met 'Tout Oublier'), hoewel daar de liedekijnen van Tourist Le Mc en van onversneden raschansonniers als Regi en Dimitri Vegas & Like Mike beklijvender zullen worden geacht door de stemmers. In de categorie 'Videoclip' neemt Angèle het dan weer op tegen haar eigen broer Roméo Elvis, alleen lijkt ons daar vooral 'Gorik Pt.1' de ware geduchte concurrent.

Rest ons nog de categorie 'Urban' te belichten waarop tot nog toe alleen vanuit de inlandse rapunderground wat kritiek kwam. Met drie blanke acts en één half-blanke act (het Antwerpse blackwave.) kiest het comité dat jaarlijks de nominaties naar voor schuift duidelijk kleur. Meerbepaald: de kleur wit. Zouden de Vlaamse muziekprofessionals van radio, televisie en geschreven pers die deel uitmaken van dat comité ooit wat meer feeling aan de dag kunnen leggen voor muziekgenres die voor 90% worden gemaakt door artiesten met Afrikaanse wortels?

Geen kwaad woord over talent als Tourist LeMc, Zwangere Guy of Brihang, maar vanuit het perspectief van de hiphopscène bekeken, doet die keuze beledigend en wraakroepend aan. Zeker na een vruchtbaar hiphopjaar 2019 waarin hoogkwalitatieve muziek werd gemaakt door oa. Miss Angel, Blu Samu of Rare Akuma (die allen een EP uitbrachten). Toegegeven: hier speelt de mainstreammedia eveneens een rol. We gaan er gemakshalve van uit dat de Vlaamse muziekprofessionals die op de hoogte willen blijven van de nieuwe trends in de hiphop of r&b niet dagelijks op Spotify naar de pareltjes uit het genre zitten te ploeteren. En bijgevolg afhankelijk zijn van de exposure op de grote mediakanalen.

Hoe zit het trouwens met de benaming 'urban'? Vorige week nog noemde de Amerikaanse rapper-zanger Tyler, The Creator zijn Grammy-overwinning "een achterlijk compliment" vanwege de verdoken racistische connotatie. "Ook al maken artiesten die eruit zien zoals ikzelf genre-overschrijdende muziek, toch komen ze steevast in de 'urban'-categorie terecht." Is de term 'urban' een "politiek correcte manier om het N-woord te vervangen", zoals Tyler, The Creator het stelde? Het lijkt anno 2020, in tijden van #blacklivesmatter, #oscarssowhite en #baftassowhite" een relevante vraag.

Op dat vlak moeten awardshows zich bewust zijn van hun maatschappelijke functie en als een barometer fungeren voor de gevoeligheden van jonge generaties (die per slot van rekening toch de artiesten, het gros van de luisteraars én het stemmende (kijkers)publiek leveren). Moeten daarom ook de MIA's komaf maken met de categorie 'urban'? Maar waardoor vervangen ze die dan: een categorie 'hiphop/r&b'? En is die dan zaligmakend? Een brainstorm dringt zich op, me dunkt.

Intussen smult u hopelijk van de blitse show vanavond. Moge de passioneelste winnen.

De Music Industry Awards, vanavond in Paleis 12 op de Heizel. Ook te zien op Eén om 20.40u.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?