1781 Rrita Jashari3

| 1781 Rrita Jashari3

Kort gesprek

Rrita Jashari zwaait de VK uit: 'Ik was toe aan rust'

TZ
© BRUZZ
28/04/2023

Rrita Jashari maakte als muziekprogrammator van gemeenschapscentrum De Vaartkapoen woelige tijden mee. Net nu de verhuizing naar de vernieuwde locatie eraan komt, zwaait ze de deur achter zich dicht. “Het was een moeilijke beslissing.”

Is de VK klaar om na vier jaar op de Manchester-site weer naar de Schoolstraat te trekken?
Zeker. De komende maanden doen we een programmatiestop om ons de vernieuwde stek eigen te maken, de heropening zal voor na de zomer zijn. Dat wordt een mooi moment. Maar het zal aanpassen zijn. Je moet je publiek naar die plek krijgen, dat vraagt tijd. Dat we vier jaar een locatie deelden met Recyclart, was voor het publiek soms verwarrend. Wij zullen ons weer moeten ontdubbelen. Het zal een verademing zijn om nu een volledige ruimte voor onszelf te hebben. We kunnen meer inzetten op de ontwikkeling van artiesten en residenties. De Manchester-site was heel rock-'n-roll, de vernieuwde VK zal netjes afgewerkt zijn. Maar wij zijn Bozar niet, dat is ook net de schoonheid van onze werking: de professionele met de amateurkunsten verbinden.

De concertsector is hard en competitief. Het is moeilijk om naast de grote zalen die veel meer geld krijgen een interessant programma samen te stellen

Rrita Jashari

Wat heeft die tijdelijke locatie jullie bijgebracht?
Samenwerken met een andere culturele organisatie is niet evident. Je moet flexibel zijn. De Stad Brussel en het Gewest willen veel culturele hubs bouwen met verschillende spelers. Dat is een uitdaging. Iedereen wil zijn eigen ding doen, op zijn eigen manier. Daar komt nog eens bij dat al die organisaties op dezelfde plek subsidies aanvragen.

Die verhuizing betekent voor jou ook een einde van een tijdperk.
Dat was een moeilijke beslissing. Ik heb hier de voorbije vijf jaar heel graag gewerkt. Het waren geen makkelijke jaren. Toen ik aankwam, was de VK net uit het Kunstendecreet gevallen, de financiële situatie was precair. Daar kwamen de tijdelijke locatie en corona bovenop. Ik ben toe aan rust. Mijn generatie gaat bewuster om met mentale gezondheid, we kiezen vaker voor onszelf dan voor een job of een carrière. Ik vind dat je op tijd de moet fakkel doorgeven. Ik ben ook dj, daar wil ik nu op focussen. Muziek is mijn passie, ik wil dat zo houden. De concertsector is hard en competitief. Het is moeilijk om naast de grote zalen die veel meer geld krijgen een interessant programma samen te stellen. Ik hoop dat de VK op zijn nieuwe locatie daartoe meer ruimte krijgt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni