Soundtrack for the summer: Brihang

© Heleen Rodiers

Brusselse artiesten selecteren hun favoriete tracks voor de zomer. Deze week: de Schaarbeekse rapper met West-Vlaamse poëzie in het bloed Brihang.

Met de single ‘Steentje’ en zijn tweede album Casco brak Boudy Verleye alias Brihang vorig jaar helemaal door. Deze zomer lag voor de Brusselse rapper met West-Vlaamse poëzie in zijn bloed geplaveid met festivals, tot corona daar een kruis over maakte. Gelukkig kan hij nog aan de bak in de Rock Werchter Zomerbar en op de Dranouter Zomersessies. Met deze soundtrack brengt hij je alvast op temperatuur.

Het is geen verrassing dat er hiphop in zijn lijst zit. Onder meer van Sticks van de legendarische Nederlandse hiphopgroep Opgezwolle, volgens Brihang “de beste rapper van Nederland, punt.” Zijn favoriete Franse rapper is dan weer Lomepal, maar hij kan ook Moka Boka pruimen.

1717 Brihang 2 2019

Van Zeroh, die hij leerde kennen via de albums van de Amerikaanse rapper Jonwayne, is er het experimentele ‘Bang babies’. Brihang is een woordkunstenaar, maar hij houdt ook van de instrumentale beats van de New Yorker Hot Sugar, die “spreken zonder woorden te gebruiken.”

Brihang heeft een brede smaak. Zo mag Jacques Brel naast de Amerikaanse rapper Frank Ocean pronken met ‘Mijn vlakke land’, kijkt Kate Tempest de Nieuw-Zeelandse folkchanteuse Aldous Harding in de ogen, en is er plaats voor de kersverse Brusselse r&b-ster Ikraaan, die “op een erg pure manier, zonder blad voor de mond” over mentale gezondheid zingt,” en haar Nederlandse evenknie S10.

Natuurlijk mocht Spinvis niet ontbreken in deze lijst: “Spinvis is mijn held, mijn redder. Ik kan huilen, lachen en verdwalen in zijn teksten. Ik lees ze ook voor aan mijn pasgeboren dochter. Vooral deze track, een elf minuten lange existentiële rit.”

Laat de wind door je haren waaien en breng je zomer op smaak met Brihang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?