Stromae-kenners over nieuwe single: 'Plotse comeback is geen verrassing'

© Diederik Craps - Flickr CC
| Stromae op het Sziget Festival in 2013.

Stromae is terug van weggeweest: uit het niets bracht de Brusselaar een nieuw nummer uit. Met 'Santé' brengt hij een ode aan de diversiteit en aan mensen die in de luwte van de samenleving toch belangrijk werk verrichten. BRUZZ-muziekjournalist Sasha Van der Speeten is (nog) niet overtuigd. "Hopelijk brengt het volledige album meer variatie."

“Santé, Instagram! Het is goed om terug te zijn. Mijn nieuwe single is vanaf nu beschikbaar op alle platformen." Met deze woorden doorbreekt de 36-jarige Brusselse artiest na jaren opnieuw de stilte. In 2015 verdween Stromae uit de schijnwerpers. De muzikant, die hits scoorde met ‘Alors On Danse’ en ‘Papaoutai’, had zich noodgedwongen teruggetrokken uit het publieke leven na een slechte reactie op een malariamedicijn en een daaropvolgende burn-out. Zijn laatste album “Racine carrée” verscheen in 2013 en zijn laatste optreden dateert uit 2015.

Toch is zijn plotse comeback geen grote verassing binnen de muziekindustrie, weet BRUZZ-muziekkenner Sasha Van der Speeten. "In de wandelgangen was het al langer geweten dat Stromae zeer binnenkort zou terugkeren", zegt hij. "We hadden het zien aankomen. Wat we niet wisten is wat hij precies zou lossen. Zou het een volledig album worden? Of slechts één of meerdere songs? Het is voorlopig bij een single gebleven."

De nieuwe single 'Santé' - een ode aan de diversiteit - ligt volgens BRUZZ-radiopresentator Gailor Kiaku in de lijn van zijn vorige werk. "Zo kennen we Stromae. Het voelt goed om hem nog eens te horen", zegt hij vanuit de radiostudio van BRUZZ. "Het liedje klinkt erg vertrouwd, hij bespreekt thema's die we al langer gewend zijn van hem."

Coup de génie

Puur technisch lijkt iedereen het erover eens. "Het is een coup de génie. De manier waarop de beats lijken op off-beats, dat is technisch mooi uitgevoerd en vind ik persoonlijk heel interessant. Stromae laat zien dat hij op muzikaal vlak nog steeds kan innoveren, en dat is verfrissend", aldus Kiaku. "De productie is simpelweg on point."

Dé grote vraag blijft vooralsnog of het toekomstige album wat meer innovatie zal bieden dan wat we vandaag te horen kregen. "Dat zal waarschijnlijk wel zo zijn", zegt Van der Speeten. "Stromae is jarenlang afwezig geweest, de jonge generatie moet hem wat herontdekken en dan is het logisch dat je uitpakt met je oude, vertrouwde muziek. Ik vermoed dat het album gedurfder zal zijn. 'Santé' laat me eerlijk gezegd een beetje koud. Maar ik geef het wat tijd om te groeien."

Gailor Kiaku ziet het anders. "De eerste single die je loslaat is meestal een voorbode voor wat komen zal", zegt hij. "Die zet de toon. Ik vermoed dat ook het hele album een beetje als de oude Stromae zal klinken. En dat hoeft geen slechte zaak te zijn, want ik ben een grote fan van zijn werk."

Stromae kan je volgende zomer ook live aan het werk zien. Hij heeft zijn aanwezigheid al bevestigd voor Werchter Boutique en Les Ardentes, respectievelijk op 19 juni en 10 juli 2022.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?