interview

Tsar B kruipt voor concertfilm in het hoofd van Dalí

Met de concertfilm Les diners de Gala verenigt Tsar B haar twee grote liefdes: muziek en beeld. “Ik wil mijn eigen werelden creëren.”

Eind vorig jaar herwerkte Justine Bourgeus alias Tsar B de liveshows rond haar nieuwe ep Unpaintable met het oog op kleinschalige, coronaproof concerten. Een afgeslankte strijkersversie van de elektronische r&b die ze daarvoor bracht, met zijzelf op viool en Trui Amerlinck op cello. Maar toen volgde de tweede lockdown en werd live spelen weer een verre droom.

Die droom geeft Bourgeus nu een andere invulling met de concertfilm Les diners de Gala. “Normaal gezien haal ik veel inspiratie uit de dingen die ik meemaak, maar door corona is mijn leefwereld veel beperkter geworden,” vertelt de in Brussel wonende Gentse. “Ik kon niet meer uitgaan en luisterde veel meer naar muziek met minder opzwepende ritmes. Niet dat ik daarvoor dancetracks maakte, maar er werd wel veel op gedanst. Maar door corona evolueerde mijn gemoed, mijn songs werden trager en ingetogener. Tegelijk had ik eindelijk tijd om na te denken over wat ik nu wil zijn als Tsar B – de voorbije jaren kwam er zoveel op mij af dat ik daar nooit een moment voor vond. Ik ben hard gegroeid als performer, maar ik zie mezelf nu meer als composer, voor mezelf, maar ook voor anderen. Ik wil werelden creëren.”

Zo'n wereld creëerde Bourgeus samen met de Antwerpse regisseur en fotograaf Lennert Madou in het Gentse Huis Arnold Vander Haeghen, een majestueuze patriciërswoning uit de achttiende eeuw, waar ze haar concertfilm opnam. Voor de titel en het decor liet ze zich inspireren door het gelijknamige kookboek van Salvador Dalí. “Les diners de Gala is niet zo bekend, maar wel prachtig. Dalí toont daarin de meest waanzinnige creaties op de grens van schilder- en kookkunst, torens van pudding en eieren, kikkers, slakken, kreeften, hoofden van chocolade. Niet per se dingen die je in je mond wilt steken. (Lacht) Al die gerechten hebben we nauwgezet gerecreëerd, als een groot banket. Wat me aan Dalí zo aanspreekt, is zijn wetteloosheid, die ongebreidelde fantasie van zijn schilderkunst en zijn feesten. Dat wil ik ook in mijn muziek.”

Die wetteloosheid van de Spaanse surrealist vond Bourgeus ook terug bij het maniërisme van de Italiaanse filmauteur Fellini, maar ze vond ook inspiratie bij de filmclassic The cook, the thief, his wife and her lover van Peter Greenaway, en de films van Wong Kar-wai. “Van die laatste vind ik de gesatureerde kleuren geweldig. Eigenlijk laat ik me veel meer inspireren door kunstenaars dan door muzikanten.”

Het resultaat oogt verbluffend, met de tsarina en Trui Amerlinck aan weerszijden van een rijkgevulde dis waarover de camera heen en weer zwenkt. “Het is helemaal uitgedraaid zoals het in mijn hoofd zat, met dank aan Studio Stories en Charlotte De Waegenaere, en al de andere mensen van mijn geweldige team, om alles tot in de kleinste details uit te werken,” zegt Bourgeus. “We hebben wel afgezien bij de opnames, het vroor buiten terwijl alle deuren van het huis openstonden voor de ventilatie. We hebben de nummers twee, drie keer live ingespeeld, maar meer ging niet omdat we te hard bibberden en onze vingers verkleumd waren.”

Qua stijl lijkt Les diners de Gala een grote breuk met de Buffalo's en andere ninetiesaccessoires waar Bourgeus de voorbije jaren mee flirtte. “Eigenlijk ben ik teruggekeerd naar mijn eerste liefde, Mozart, de klassieke muziek. Maar ook weer niet. Ik laaf mij aan heel uiteenlopende periodes, eigenlijk heeft mijn generatie gewoon een heel eclectische smaak. Dat bruggen slaan tussen stijlen, is juist wat ons definieert.”

Vorig jaar componeerde Bourgeus de scores voor de series LEEF en De onfatsoenlijken, met deze concertfilm zet ze haar pad richting audiovisuele kunst voort. “De zaadjes zijn geplant, het begint langzaam te groeien. Er liep intussen een opdracht voor een film binnen. Ik hoop er zelf ook ooit één te kunnen draaien.”

1746 Tsar B le diner de gala


Tsar B: Les diners de Gala
Livestream: 26/3, 21.00, via Facebook en YouTube, daarna is de film te koop op Vimeo
Concert: 7/6, 20.00, Ancienne Belgique, www.abconcerts.be

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?