Under the skin: wat kruipt er onder de huid van rapper Berry?

Tom Zonderman
© BRUZZ
18/05/2022

De voorbije jaren liet Berry de ene na de andere schijf uit zijn brede armen rollen. Begin deze maand verscheen zijn tiende plaat, ondertussen zit hij alweer een paar projecten verder in de studio. “Ik ben aan het vlammen, want ik weet niet of ik nog lang muziek ga maken.”

Wie is Berry?

  • Geboren in 1992 als Bart Pierre, groeit op in Schaarbeek
  • Raakt in de ban van de hiphop door de Amerikaanse rapper Eminem. Begint rond zijn zestiende zelf te rappen, eerst in het Frans, daarna in het Nederlands
  • “Als de Guy zwanger is, dan ben ik dubbel zwanger,” rapt hij in ‘Brede jongens’ op Wie is Guy?, het debuut van Zwangere Guy
  • Schopt het in 2021 tot finalist van De Nieuwe Lichting, de talentenjacht van Studio Brussel
  • Schaart zich samen met Lefto achter een campagne voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel
  • Bracht begin deze maand zijn tiende album uit, Alles complot

Bart Pierre, zoals Berry heet wanneer hij thuis boterhammen met ettekeis smeert, rolde in de rap van kleins af. De eerste cd die zijn lagereschooltijd opfleurde, was er een van Eminem, het begin van een gestaag groeiende idolatrie voor de Amerikaanse rapper met de radde tong en het genre dat hij mee groot maakte. Rond zijn zestiende begon Berry zelf met “teksten te leggen”, uitgedaagd door zijn Schaarbeekse vrienden die virtuoos bars stonden te spitten rond een rudimentaire beatbox.

“Dat deed ik toen nog in het Frans,” vertelt de Brusselse rapper. Daar paste aanvankelijk een Franse alias bij, pas later werd hij Berry. “Mijn vader is een tweetalige Brusselaar, mijn moeder Pools. Thuis was de voertaal Frans, we keken naar Franse tv. Via de televisie kwam ook Franse hiphop binnen, YouTube en Spotify bestonden nog niet. De Franstalige hiphop heeft ook een bredere geschiedenis dan de Nederlandstalige, die invloed was voor mij sowieso groter.”

Ik ben geen themaschrijver of verhaaltjesverteller. Ik rap over wat er elke dag in mijn vizier verschijnt

Berry

Toen Berry begon rond te hangen op Sainte-Cath, de broedplaats voor Brusselse hiphop waar onder meer ook Stikstof en Zwangere Guy hun beginselen verklaarden, swapte hij dat Frans dan toch voor Nederlands. “Ik ben opgegroeid in Schaarbeek. Wij zaten soms aan het kerkhof van Elsene, of aan de Mont des Arts. Maar het centrum, voorbij De Brouckère, daar hadden wij niets te zoeken. Tot mijn maat Krimi, met wie ik mijn eerste plaat heb gedropt in 2016, me er mee naartoe nam. Een nieuwe wereld ging open, daarvoor kende ik nagenoeg enkel Franstalige artiesten. Ik besefte dat Nederlands mijn studietaal was, de taal waarin ik naar school ging, waarin ik mij goed kon uitdrukken.”

Aanvankelijk lonkte hij iets te gretig naar rappers uit Nederland, vertelt hij. “Ik was onder de indruk van Appa en vooral Hef, en dat vertaalde zich naar mijn tongval. Ik hoor dat nog vaak bij Vlaamse rappers, dat ze wat Hollands klinken. Door meer te focussen op mijn eigenheid, en mijn Brusselse roots, heb ik dat achter mij gelaten.”

De nieuwe gouden tijd
De rhymes van Berry rijmen op het ritme van het dagelijkse leven. “Ik ben geen themaschrijver of verhaaltjesverteller. Ik rap over wat er elke dag in mijn vizier verschijnt, vaak doodgewone dingen. Rappen is voor mij geen therapie, of zo voelt het toch niet. Ik vind het gewoon superleuk om te doen, met mijn homies erbij. Voor mij is dat zoals iemand die op vrijdag gaat zaalvoetballen. Alleen zitten wij dan in de studio. Albums maken is zoals een event organiseren. Je brengt de juiste mensen samen, als een soort curator.”

1800 Berry
© Ruben Van Vreckem

“Ik drop een plaat alsof het niks is,” rapt Berry op zijn nieuwe plaat, Alles complot. Dat is niet gelogen. Alles complot is al zijn tiende plaat, corona deed hem nog in een stroomversnelling komen. “Tijdens het eerste weekend van de lockdown heb ik een volledige plaat opgenomen. De voorbije twee jaar perste ik er zes albums uit, en er zitten er nog een paar in de oven. Ik ben echt aan het vlammen. Ik wil een zo groot mogelijk repertoire, qua output en samenwerkingen wil ik beter doen dan eender wie in België. Ook dan Zwangere Guy, ja. (Lacht) Maar hij is geen concurrentie, homies zijn geen concurrenten.”

In de hiphopstijl die hij gebruikt, met veel samples en loops, zoals de boombap van de jaren 1990, is er tegenwoordig veel productiviteit, zegt hij. “De Amerikaanse rapper Westside Gunn, bijvoorbeeld, bracht de voorbije paar jaar tien albums uit. Wij durven dit de nieuwe gouden tijd te noemen. Nu, ik denk niet dat ik nog twintig jaar muziek ga maken, eigenlijk heb ik het gevoel dat ik al tijd heb verloren. Later zie ik mezelf eerder een jonge artiest begeleiden om muziek te maken.”

Als je je doelen wilt behalen, moet je hard gaan, luidt de levensfilosofie van Berry. “Dat geldt voor alles en iedereen: als je iets wilt bereiken, moet je je focussen en er volledig voor gaan. Maar dan moet je ook wel goed omringd zijn. Ik kan bijvoorbeeld niet zonder mijn vrienden Krimi en Phasm, mijn beatmaker en dj.”

Elke dag stoned
Omgekeerd evenredig aan de snelheid waarmee Berry albums uitbrengt, is het lijzige tempo van zijn raps. “Ik ben al jaren elke dag stoned,” klinkt een mogelijke uitleg daarvoor in 'Stoont', een van zijn oudere tracks. “Ik heb een fulltimejob, ik ben heel productief, af en toe moet ik ontspannen. Er zijn periodes geweest waarin al mijn centen naar wiet gingen, ik denk er vaak aan om te minderen. Zonder de muziek zou dat misschien lukken. Niet dat jonko's per se bij de rapcultuur horen, The Beatles waren ook flinke blowers.”

“Of ik daardoor laidback klink? Ik ben gewoon een chille gast. Alles wat mij stress geeft, vermijd ik. Negativiteit probeer ik opzij te schuiven.” Hoe rijmt dat met een titel als Alles complot, en met een hoesfoto van de liquidatie van André Cools in 1991? “Je kan je bij alles vragen stellen, achter alles zit wel een complot. Maar je moet er niet zot van worden. Ik kijk veel naar docu's over complottheorieën, voor mij is dat entertainment. Zo zie ik ook verhalen over vampiers of aliens. Is het waar? Geen idee. Maar ik ben wel blij dat ik weet dat je look moet gebruiken tegen vampiers.”

Alles complot van Berry is nu uit (Agusta Records)

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie