Werkplaats Walter gaat intiem

© Saskia Vanderstichele
| Lander Gyselinck opent zondag Safe 'N Sounddays in Werkplaats Walter

Werkplaats Walter brengt je zomer op smaak met Safe ’N Sounddays, avontuurlijke concerten in intieme kring. “Elke avond wordt een unieke belevenis.”

Het zag er lang naar uit dat het een saaie zomer zou worden, maar dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen herleeft de cultuurwereld. Massa-evenementen zitten nog steeds op slot, maar de kleine spelers laten zich van hun creatiefste kant zien. Zo ook Werkplaats Walter, de Anderlechtse vrijhaven voor avant-gardemuziek en -kunst van drummer Teun Verbruggen.

Teun Verbruggen 2 BRUZZ ACTUA 1598

Elke zondag in juli en augustus kan je er naar de Safe ’N Sounddays, concerten voor een klein publiek. “In onze zaal kunnen normaal gezien een honderdtal mensen, maar nu houden we het op 25, om de social distancing te garanderen,” licht Teun Verbruggen toe. “Elke artiest speelt twee sets van een uur, eentje om 17 uur en eentje om 20 uur. Dat is heel intiem, maar dat creëert ook een speciale vibe. Je kan in onze ruimte zonder al te veel versterking optreden, waardoor je een soort van huiskamergevoel krijgt.”

In die huiskamer staan jonge honden als Siebe Thijs, Théo Lanau en Benjamin Sauzereau op anderhalve meter afstand van bekendere namen als Lander Gyselinck, Jef Neve en Chantal Acda. “Doorgaans programmeren we heel experimenteel werk, maar voor deze zomerreeks gaan we breder,” legt Verbruggen uit. Wat deze reeks zo mooi maakt, zijn de gelegenheidsduo’s. “Lander Gyselinck en Frederik Leroux wagen zich aan vrije improvisatie, Chantal Acda en Eric Thielemans brengen elkaars werk, maar gaan ook experimenteren. Jef Neve en Nicolas Kummert spelen stukken van de nieuwe, nog te verschijnen plaat van Jef Neve. Het zal elke keer een unieke belevenis worden.”

Enkel Mauro Pawlowski duldt geen sidekick. “Dat vind ik net spannend, want met Mauro weet je nooit wat je gaat krijgen.” Verbruggen heeft al vaak met hem samengewerkt, onder meer in het progjazzgebroed genaamd Othin Spake. Zal hij niet zelf achter de drumvellen springen? “Nee, ik doe dit niet om mezelf ook wat werk te geven, dit is voor de anderen.”

Teun Verbruggen: "Met Mauro weet je nooit wat je gaat krijgen"

Er zijn negen Safe ’N Sounddays gepland, verspreid over juli en augustus. Om de publieksopkomst te controleren, zijn er enkel tickets te krijgen in voorverkoop. Wie een abonnement aanschaft, goed voor telkens vijf concerten, krijgt er drie cd’s bij. “Financieel levert ons dit niets op,” vertelt Verbruggen. “Maar nu er zoveel is afgelast, wilden we iets positiefs doen. Voor ons publiek, maar ook voor onze muzikanten, de zwakste schakels in het ecosysteem van de muzieksector. We kopen de cd’s van de artiesten, en we betalen hen ook een deftige fee. Eigenlijk is het bijna een benefietreeks.”

Werkplaats Walter gaat zelf ook door een moeilijke periode. Een groot deel van zijn werkingsbudget komt van zaalverhuur, en die viel de voorbije maanden helemaal stil. “We hadden voor dit jaar wel een projectsubsidie gekregen,” zegt Verbruggen. “Daar proberen we nu met wat fantasie mee om te springen.”

Verbruggen kijkt met gemengde gevoelens naar de toekomst. “Deze crisis zal zich minstens nog twee jaar laten voelen. Aan de andere kant kan het effect dat evenementen intiemer worden de muziekbeleving alleen maar verbeteren. Dit is een periode om na te denken, om alles te herbekijken. Makkelijk gaat het niet zijn, maar het hoeft niet allemaal negatief te zijn.”

Safe 'N Sounddays, 9/7 tot 30/8, Werkplaats Walter, www.werkplaatswalter.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?