De Brusselse popster Tiiw Tiiw is een van de grote namen op de affiche van Fête de la Musique

Traditiegetrouw zet de Franse gemeenschap haar muziekscene in de bloemetjes met Fête de la Musique. Ook in Brussel overspoelen Franstalige artiesten de meest uiteenlopende podia.

Soms moet je er weinig doekjes om winden: Fête de la Musique is het feest van de muziek, en wel van de Franstalige gemeenschap. Vijf dagen lang, beginnend op de eerste dag van de zomer, mogen Franstalige artiesten schitteren van Brussel tot Arlon.

In de hoofdstad palmen meer dan 200 acts een van de talrijke podia in. Op de affiche staat een hoop jong geweld, dat zijn eerste stappen in de scene zet. Zoals het veelzeggend genoemde The Bäsement, een bende jonge garagerockers die hun ding doen in galerie Costermans. Wie op ontdekking gaat, komt vast enkele onvermoede parels tegen.

Tussen de namen die wat meer belletjes doen rinkelen, zetten we alvast een kruisje bij Ada Oda, het indiepopduo rond César Laloux en Victoria Barracato dat postpunk verenigt met Italiaanse variétémuziek. Zij doen hun ding in het onvolprezen Jubelpark.

De Gentse An Pierlé speelt een beetje vals door op de affiche op te duiken, maar ze haalt wel haar beste Frans boven in een gloednieuw repertoire gearrangeerd door de Belgische componist, producer en multi-instrumentalist Gil Mortio. Het onnavolgbare Avalanche Kaito verenigt dan weer de Afrikaanse griot-traditie met noise en punk.

Wie zijn afropop liever wat jazzyer heeft, kan terecht op het Maurice Van Meenplein in Sint-Gillis bij Daniel Dzidzonu. Samen met een negenkoppig collectief zet de trompettist uit Togo de erfenis van Fela Kuti gezwind verder.

Van een heel andere orde is het project Singing Molenbeek, waarbij kinderen uit de al te vaak negatief afgeschilderde gemeente tonen hoe muziek hen vooruitstuwt op persoonlijk en sociaal vlak.

Verder is er nog te veel om op te noemen, maar je zit alvast goed bij de bleke indiepop van Jakomo en Judith Kiddo, de rap van Isha, de global sounds van Jawhar, de futuristische jazz van Tukan, de glimmende r&b van YellowStraps, de soul van Mia Lena, de klassiek van Lorenzo Gatto, de Arabische raï van Tiiw Tiiw en de beats van M I M I. Fête de la Musique is, kortom, een feest om in te zwelgen, te lachen en te dansen.

Fête de la Musique vindt plaats van 21 tot 25 juni op verschillende locaties in Brussel. Alle info op www.fetedelamusique.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni