Zwangere Guy triomfeert in de 2020-editie van de Brusselse 100. De Brusselse rapper domineert zelfs de top 10 en neemt de eerste plaats in met zijn 'Gorik, pt.1'.

Zwangere Guy toont zich eens te meer de Keizer Van Brussel door de Brusselse 100 totaal te overrompelen. De Brusselse rapper nam een tweede keer op rij de nummer 1-plaats in met zijn alom bejubelde 'Gorik, pt.1', zijn bekende autobiografische rapsong.

Daar blijft het niet bij. Hij staat maar liefst vijf keer in de top 10 - zés als je '2010' van zijn rapcollectief STIKSTOF erbij telt. Da's niet minder dan impressionant. U bent dus duidelijk tuk op Gorik, zoveel is duidelijk. Zijn songs kronkelden door heel de lijst, van begin tot einde.

Daarmee voert Zwangere Guy een nietsontziende garde jonge Brusselse artiesten aan die als nooit tevoren de Oude Waarden uit de Brusselse 100 verdrong of hen op zijn minst naar achteren duwde. Zie: Angèle, de enige vrouw in de Top 10, fier tussen een bende noeste venten, en dan nog wel met 'Balance Ton Quoi' (op nummer 2!), een liedje dat mannen aanspreekt op hun gedrag naar vrouwen toe en dat misogynie tout court tackelt. Ook Angèle's liedjes slingeren zich lustig door onze Top 100, van 'La Loi De Murphy' (op 79) over 'Oui ou Non' (op 54) tot 'Tout Oublier' (op 13).

Goed, een hoop Brusselse klassiekers hield stand in de orkaan aan jong geweld, zoals 'Bruxelles' van Jacques Brel, 'Bluesette' van Toots Thielemans en 'Brussel' van Johan Verminnen. Maar het zijn de uitzonderingen die een overrompelende regel bevestigen: jong Brussel is opgestaan en is here to stay.

Het is een wissel van de wacht om U tegen te zeggen. Roméo Elvis profiteerde - zoals zijn zus Angèle - van zijn generatie-overschrijdende appeal en verdeelde zijn hits netjes over de lijst. Tussendoor doken straffe nieuwkomers op zoals DVTCH Norris, Brihang, Ana Diaz, Martha Da'ro, Le77, Chibi Ichigo, UM!, Lous And The Yakuza, Bombataz en Damso: artiesten die onderstrepen dat de muzikale toekomst van Brussel 'urban' kleurt.

We noteren ook de plotse verschijningen van nobele debutanten met een wel erg gretig stemmende achterban, zoals Sea Peoples, MEYY, Coline & Toitoine en Jakomo. Een trouwe fanbase kan duidelijk ook vroeg in je carrière vruchten afwerpen. Chapeau.

Op die manier leest de Brusselse 100 als een zwierig samengaan van Eeuwige Glorie en Vers Bloed. Het is een lijst die Brussel ademt als nooit voorheen. Van pop en hiphop en r&b langsheen punk, latin, dance, chanson en voetbalhymnes tot bij jazz en funk? Met talen als Nederlands, Frans, Engels, Spaans en Russisch? 't Zal wel zijn.

Zo eerde u, de stemmer, zijn hoofdstad. Met een knipoog naar vroeger en een flinke schouder onder de profeten van morgen.
Brussel is klaar voor de toekomst, quoi. Allez, roulez.

Of zoals Roméo en zijn wapenbroeder Caballero het al stelden:

"Tu vas finir au Père-Lachaise et pas moi
J'ai des sons qui te font perdre la tête, et ça fait :
Bruxelles arrive, on est serrés dans une caisse"

Hieronder kan je de Brusselse 100 nog eens nakijken:

Of check onze Brusselse 100 playlist op Youtube.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek, brusselse 100, Zwangere Guy

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni