| Zanger Quinten Vermaelen (derde van rechts) heeft wat weg van Joost Zweegers (Novastar), maar vooral het erg vloeiende samenspel van het zestal oogstte lof

In de Brusselse Ancienne Belgique hebben The Calicos zondagavond Humo's Rock Rally gewonnen. De americana-rockband haalde het van de postpunkers van Lagüna en de jonge zangeres Emy in het tweejaarlijkse muziekconcours van het gelijknamige weekblad. Josefien Deloof sleepte de publieksprijs in de wacht.

Humo's Rock Rally bestaat al sinds 1978 en is de belangrijkste Vlaamse wedstrijd voor jonge, alternatieve bands en artiesten. Al is er sinds enkele jaren stevige concurrentie van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. De wedstrijd staat al lang niet meer alleen open voor pure rockmuziek, getuige ook zondag de aanwezigheid van lo-fi electronica-act Ugly Weirdo en soulzangeres Emy.

Er is zelfs ruimte voor acts met meerdere hoeken af, zoals dat heet, zondag niet in het minst vertegenwoordigd door Diane Grace, een schreeuwerig ensemble met een drummer die een varkensmasker draagt, een sm-meesteres, een dwerg in een kooi en een zanger die met zijn eigen schaamhaarplukken leek te strooien.

Zij vroegen en kregen de toestemming om uitzonderlijk geen geloot tijdstip te krijgen, maar met hun spektakelstuk als allerlaatste te mogen optreden. "Ergens tussen kunst en cult en tussen droom en nachtmerrie", verwoordde HRR-presentatrice Ayco Duyster het treffend.

De Rock Rally levert wel vaak verrassende winnaars op, maar dit jaar was daar niet meteen sprake van. In de voorrondes hadden The Calicos al hoge ogen gegooid met hun naar Ryan Adams en Wilco lonkende americana en de jury was dus ook zondag overtuigd van het potentieel van de Antwerpse band.

Zanger Quinten Vermaelen heeft wat weg van Joost Zweegers (Novastar), maar vooral het erg vloeiende samenspel van het zestal oogstte lof, en deed hen net voor Lagüna eindigen. Daar vielen vooral gitaarwoelwater Mauro Bentein - tevens de 'zanger' van Diane Grace - en de zwoele stem van Niels Elsermans op.

De ietwat verrassende bronzen medaille was voor de piepjonge Emy, van wie gevreesd werd dat ze als enkel met een gitaar gewapende soloartieste zou wegdeemsteren in vergelijking met concullega Josefien Deloof. Die werd wél begeleid door een (uitstekende) band, en met haar stem die het midden houdt tussen Björk en Selah Sue was ze duidelijk de grote publiekslieveling.

The Calicos volgen Whispering Sons op, die als vorige laureaat zondag tijdens de jurybesprekingen het publiek mochten vermaken. Ze mogen naar huis met 10.000 euro. De nummers twee en drie krijgen nog respectievelijk 3.000 en 2.000 euro, de publieksprijs is 2.500 euro waard.

Of de winst of podiumplaatsen het begin zijn van de mainstream doorbraak voor de laureaten, valt af te wachten. De Rock Rally was in ieder geval het begin van de carrière van grote namen als dEUS, Balthazar, Noordkaap, Absynthe Minded en Warhola. Maar er zijn evengoed voorbeelden te vinden van bands die na HRR-eremetaal geruisloos van de aardbol verdwijnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Muziek , The Calicos , Humo's Rock Rally

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni