| Zachary en Aszul zijn de twee Brusselaars die door zijn naar de halve finale van Humo's Rock Rally.

Twee Brusselse muzikanten mogen naar halve finale Humo’s Rock Rally

Jasmijn Post
© BRUZZ
08/03/2024

R&B-zangeres Aszul en singer songwriter Zachary zijn muzikanten om in de gaten te houden. De twee Brusselse twintigers hebben het tot de halve finale van Humo's Rock Rally geschopt, misschien wel de belangrijkste muziekwedstrijd van het jaar.

Aszul, dat is de artiestennaam van de Brusselse Naomy de Medina. Ze omschrijft haar muziek als "een mix van hedendaagse R&B met pop in het Frans". De jury noemt haar zang ‘wonderschoon’. Iets kritischer zijn de leden van de jury over haar composities. Dat manco maakt Naomy volgens de jury met haar verschijning ruimschoots goed. “Klasse heeft ze zelf op overschot”, valt te lezen.

De Medina is van Congolees-Hongaarse oorsprong en groeide op in Brussel, waar ze vanaf zevenjarige leeftijd in contact kwam met muziek. Ze bracht de afgelopen jaren verschillende tracks uit. Op 11 januari dit jaar kwam ook haar debuut-EP ‘Porcelaine’ uit.

'Een ingetogen Jeff Buckley'

De tweede Brusselse kandidaat is Zachary, voluit Zachary Bloemperk, die de jury vergelijkt met “een zeer ingetogen Jeff Buckley, zonder band.”

"Een mooi compliment," reageert Zachary bij BRUZZ. Hij begrijpt wel waar die vergelijking met de Amerikaanse zanger vandaan komt: "Ik heb in mijn jeugd heel veel naar hem geluisterd."

De Brusselse zanger is klinisch psycholoog van opleiding en begon met gitaar spelen rond zijn negende. Toen hij twaalf was, componeerde hij zijn eerste liedjes. Voor inspiratie kijkt hij onder andere naar de IJslandse componist Ólafur Arnalds, de Amerikaanse singer songwriter Rufus Wainwright of de meesters van het Franse chanson.

Zijn gitaarspel was volgens de Humo-jury uitstekend, maar miste hier en daar wat 'penache'. Zachary bracht drie eigen nummers, waarvan vooral ‘What Takes You Back’ en ‘One Day’ volgens Humo precies waren wat ze moesten zijn: “strofes, refreinen, opbouw, klaar.”

Binnenkort in Ancienne Belgique?

Humo’s Rock Rally, dat is volgens insiders “de koningin Elisabethwedstrijd onder de popconcours.” De bekende wedstrijd, georganiseerd door het gelijknamige weekblad, is aan haar 24e editie toe. Voor deze editie stuurden 782 groepen en artiesten elk drie songs in. Onder hen werden 53 kandidaten uitgenodigd om live te komen zingen voor de jury in de voorrondes.

Na uitgebreid beraad blijven er nu twintig kandidaten over die doorgaan naar de halve finale, onder wie dus Aszul en Zachary.

Na de twee halve finales, op vrijdag 22 maart in Leuven en zondag 24 maart in Gent, volgt de finale op zondag 28 april in concertzaal Ancienne Belgique.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni