Daba Maroc. Muzikale rijkdom en dichterlijke vrijheid

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
26/09/2012
Het festival Daba Maroc wil ons het Marokko van vandaag voorstellen: een veelzijdig en jong land. Niet enkel jong in leeftijd maar vooral wat artistieke creaties betreft, geankerd in de traditie en met een open blik naar de toekomst. Muzikaal vertaalt zich dat in een divers programma gaande van traditionele Berbermuziek over gnawa en cross-over tot hiphop.

Het startschot wordt op 3 oktober gegeven in de Hallen van Schaarbeek met drie grote vrouwenstemmen. Haar Joods-Berberse afkomst heeft Françoise Atlan geleid naar het vocale patrimonium van de Middellandse Zee, voornamelijk de Joods-Arabisch-Andalusische tradities.

Cherifa heeft leren zingen tijdens trouw- en dorpsfeesten op de heuvels van de Midden-Atlas. De metaforische poëzie van de Amazigh-zangeres (Berbers uit Zuid-Marokko) gaat over vreugde, liefde en verdriet.

Touria Hadraoui is de eerste vrouw die de melhoun heeft geïnterpreteerd, voorvaderlijke poëzie uit de oasen van Zuid-Marokko die volgens de traditie verboden terrein is voor vrouwen. Hadraoui zal op 5 oktober ook te zien zijn in Espace Senghor en maakt deel uit van Chemins Croisés, een poëtisch-muzikale ontmoeting met de Brusselse rapper Rival en de grote Marokkaanse dichter Abdallah Zrika, op 15 november in Espace Magh.

Fatima Tabaamrant lapt de traditionele poëzie ook aan haar laars en kiest resoluut voor hedendaagse teksten over jeugdwerkloosheid, corruptie en haar eigen lijdensweg. Les Roudaniates, Berber-zangeressen uit Taroudant in Zuid-Marokko, begeleiden de zangeres in de Hallen van Schaarbeek op 2 november met soefidans en percussie.

Tom Cohen zal op 1 november in het PSK The MED Orchestra op sleeptouw nemen voor een muzikale reis doorheen de Joods-Arabische traditie en de klassieke Marokkaanse muziek. Speciaal voor Daba Maroc nodigt het orkest de legendarische Joods-Arabische zanger Rabbi Haim Louk uit, en neemt zo een duik in de Hebreeuwse en Arabische liturgische gedichten.

Door zijn sociale engagement heeft Khalid Izri een bijna mythische status bij de Berbers van het Rifgebergte. In zijn teksten veroordeelt hij ongelijkheden, komt hij op voor de rechten van elk volk op het behoud van de culturele identiteit en veroordeelt hij racisme en xenofobie. Maar op 17 november mogen we in Espace Magh vooral een groot feest verwachten.

Daba Maroc

wanneer: 3 oktober 2012 > 3 februari 2013
waar: verschillende locaties
info: Hallen van Schaarbeek, Koninklijke Sint-Mariastraat 22A, Schaarbeek, 02-218.21.07

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni