De vijf hoeken van de wereld: Amerika in Brussel, Mal Waldron in Archiduc

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
30/09/2011
Café l’Archiduc in de Dansaertstraat is niet alleen een monument door zijn architectuur, maar ook dankzij de artiesten die er in de loop der jaren aan de piano uit 1929 gezeten hebben.

Eén van de eersten was Stan Brenders, de componist en dirigent die vanaf 1953 ook een tijd eigenaar was van de zaak. Ook Bill Evans, Nat King Cole en Jacques Brel beroerden het klavier. Maar de Amerikaanse jazzlegende die bijna kind aan huis was in L'Archiduc was Mal Waldron.

Malcolm Waldron werd in 1926 geboren in New York en werkte onder meer samen met Charles Mingus, John Coltrane, Archie Shepp, Steve Lacy, én de legendarische zangeres Billie Holiday, van wie hij van 1957 tot haar dood in 1959 de pianist was. Zelf werd Maldron bekend door zijn grappen, zijn mentholsigaartjes en zijn jazz standard 'Soul eyes'.

Racisme in de VS
Tot aan zijn dood op 2 december 2002 bleef hij overal ter wereld optreden. Sterven deed Waldron in Brussel, waar hij in 1987 was komen wonen met zijn Japanse echtgenote en zijn kinderen. Naar eigen zeggen wilde hij het racisme in de VS ontvluchten.

In 2000 vertelde hij aan Knack: "Ik woonde voordien ook in Duitsland. Iedereen was daar blank en blond en had blauwe ogen. Mijn kinderen voelden zich daar heel ongemakkelijk. Maar hier in Brussel is alles mélangé. Wij voelen ons hier veel comfortabeler. Brussel is eigenlijk een heel vriendelijke stad. Je hebt hier geen nationalistische gevoelens zoals in Duitsland of Frankrijk. De Belgen hebben een klein ego en dat betekent dat ze tolerant zijn en veel respect hebben voor anderen."

Waldron had een repetitielokaal in Ukkel en woonde zijn laatste levensjaren in Matongé. In 1963 was hij al eens in een levensbedreigende coma beland na een overdosis, veertig jaar later werd kanker hem fataal.

L'Archiduc, Antoine Dansartstraat 6, Brussel

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni