Festivalgroentjes op Couleur Café

© Benjamin Struelens

Sinds zijn make-over vorig jaar is Couleur Café een van de hipste festivals van de zomer. Eentje met veel jong urbangeweld, uit Brussel en niet zo ver daarbuiten. Een voorsmaakje.

1622 CC Blu Samu

Blu Samu

Wie? Salomé Dos Santos Ataide Magalhaes, 23 en goed op weg om onze eigen Lauryn Hill te worden.
Wanneer? 30/6, 23.15, Blue Stage
Boîte à couleurs? Ze werd geboren in Borgerhout, maar tot haar zesde woonde Blu Samu in Portugal, daarna verhuisde ze opnieuw naar België. “Dat was moeilijk. Vier, vijf jaar geleden heb ik mijn eerste tekst geschreven. ‘Trapped’ heette dat liedje. Ik zat toen in een kutperiode.”Die Portugese saudade draagt ze nog altijd mee. Anderhalf jaar geleden ruilde ze Antwerpen in voor Brussel, waar ze introk bij de bawlers van rapcrew Le 77. “Ik was niet gelukkig, ik had een nieuwe omgeving nodig. Brussel is héél verfrissend.” Vorig jaar sleurden Zwangere Guy en co haar last minute mee het podium op bij Niveau4, dit jaar is ze er de leading lady. Met ‘I run’ brak ze eind vorig jaar door. Haar nieuwe single ‘Sade Blu’ is de voorbode voor haar eerste ep, die vrijdag verschijnt.
Festivalontgroening? “Dour, drie jaar geleden. Ik had speciaal voor Lauryn Hill een ticket gekocht, want ze is mijn absolute heldin. Maar ze kwam veel te laat en zat de hele tijd te roepen naar haar muzikanten. Ik ben voor het einde van haar optreden weggegaan, ik denk dat ze een slechte dag had. Dit najaar krijgt ze een herkansing in Vorst. Vijf dagen Dour was supercool, maar ik zou het niet opnieuw doen. Ik hou te veel van mijn douchke en van goed slapen.” (Lacht)
Is Couleur Café een festival naar je hart? “Ja. Ik heb er altijd naartoe willen gaan, maar vorig jaar was mijn eerste keer. Ik kom van een brute background, ik had nooit geld voor festivals. Die eerste keer vorig jaar was magisch. Die dino’s die daar rondlopen, die superfamiliale vibe. Heerlijk.”
Voor wie ga je tijd vrijmaken op het festival? “AliA, ze sluit na ons af en heeft een ongelooflijk goeie muzieksmaak. Tank and the Bangas hebben tonnen energie, afgaande op wat ik op YouTube heb gezien, zijn ze live geweldig. Het Brusselse duo Juicy wil ik ook niet missen. Je ziet dat ze zich keihard amuseren, dat straalt op je af.”
Wie mag er niet ontbreken op je droomaffiche? “Lauryn Hill, natuurlijk. En Tyler, the Creator, Kendrick Lamar, J.I.D en Frank Ocean. Dat wordt een vet festival.” (Lacht)
Wat doe je voor je op moet? “Ik drink thee. Soms met een shotje whisky.”
Wat mag er niet ontbreken op je rider? “Thee, gember, honing, water, whisky of een fles Hennessy. En wegwerpcamera’s. Het is leuk om wat herinneringen van je concert te hebben, en die oldskool foto’s zijn veel mooier. Nu, er is nog niemand op die vraag ingegaan. Please, Couleur Café?”

1622 CC Black Mamba

Black Mamba

Wie? Noonah Eze, een 24-jarige dj uit Sint-Niklaas met Gent als uitvalsbasis.
Wanneer? 30/6, 23.30, Mamafoufou
Boîte de couleurs? “Een paar jaar geleden mocht ik eens draaien in een bruin café in Sint-Niklaas, en zo ben ik erin gerold,” vertelt Noonah Eze. “Twee jaar geleden is het echt begonnen en nu sta ik voor een zotte zomer.” Eze organiseert daarnaast haar driemaandelijkse Mamba Nights, die ze helemaal zelf op poten zet. “Ik ben graphic designer en heb een diploma digitale communicatie, dat is handig.” Ze heeft net een week bij het onlineteam van de Marathonradio van MNM achter de rug. Muziek produceert ze voorlopig nog niet zelf, maar dat is in de toekomst wel de bedoeling. “Maar dan moet ik mij eerst nog wat verder kunnen verdiepen in programma’s als Ableton.”
Festivalontgroening? “Crammerock in Stekene, vlak bij Sint-Niklaas. Ik was vijftien of zestien.”
Zou je anders ook op Couleur Café beland zijn? “Ik ben er vaak naartoe gegaan als kind, samen met mijn moeder en broer. Daarna ging ik er ook drie dagen kamperen. Vorige zomer ben ik enkel naar festivals geweest waar ik zelf moest draaien, dus de nieuwe locatie van Couleur Café heb ik nog niet gezien. Superzot dat ik er nu naartoe kan als artiest.”
Wie wil je er dit jaar zelf aan het werk zien? “Mahalia lijkt me wel cool. Sowieso Juicy. Smino en Masego. En Young Thug en Niveau4. Maar ik wil ook vooral dingen ontdekken.”
Plan je wat je gaat draaien? “Ik maak wel een lijstje de dag ervoor. Maar daar wijk ik altijd van af, je moet inspelen op wat het publiek goed vindt. Ik heb wel ‘hitjes’ van het moment, en dat is nu ‘Praise the lord (da shine)’ van A$AP Rocky. Een supercatchy nummer, met een fluitwijsje dat hij doodleuk heeft gesampled uit GarageBand. Mijn sets zijn heel breed. Ik draai veel hiphop, maar ook oldskool r&b en wat tropischere dingen zoals afrobeat en dancehall. En ik hou erg veel van remixes, als ze iets toevoegen aan het origineel.”
Wie zou je zelf op de affiche zetten? “Missy Elliott, mijn favoriete crush, de beste female artist ever. TT the Artist moet er ook bij, een vrouwelijke rapster. Een andere rapster, Stefflon Don had vorige week afgezegd op Fire Is Gold, die krijgt een herkansing.” (Lacht)
Wat zet je zeker op je rider? “Ik heb net een nieuwe rider gemaakt, met wat hippe frisdrankjes en Red Bull – ik drink al een paar maanden geen alcohol meer. Alleen is die nog niet doorgekomen, blijkbaar, want bij Fire Is Gold vorige week stond er nog een fles cava voor mij klaar.” (Lacht)

1622 Jay MNG

Jay MNG

Wie? Joris Mpeti, een 21-jarig rapper uit Evere.
Wanneer? 30/6, 23.15, Blue Stage
Boîte de couleurs? “Wa weet ge van die boy kleine Jay?”, rapt Jay MNG in sappig Brussels op een van de eerste tracks die hij op de wereld losliet. Ja, wat weten we eigenlijk van hem? “Ik ben in de rap gerold via een paar workshops op school. Daarna ben ik de gasten van Stikstof tegengekomen tijdens een open mic. Zij hebben me doen inzien dat je ook kan rappen in het Nederlands, quoi. Maar het meeste heb ik geleerd van Berrykrimi, een Brussels rapduo dat voorlopig nog in de underground zit.” Ondertussen mocht Jay freestylen tijdens de Frontal-sessies bij BRUZZ, is hij lid van het rapcollectief Six O’Clock Gang en dong hij mee naar eeuwige roem bij De nieuwe lichting van Studio Brussel. Binnenkort kan je hem ook aan het werk zien met een liveband. “Deze zomer ga ik een achttal tracks afwerken die ik in het najaar wil uitbrengen.”
Festivalontgroening? “Dour. Ik was vijftien. Euforisch werd ik ervan. Zoveel artiesten op een paar dagen! Ik was echt vet impressed. Couleur Café is niet het eerste festival waar ik naartoe zou gaan, maar de sfeer is er wel altijd top. Sinds de verhuizing naar het Ossegempark lijkt het alsof je op een eiland zit. Niveau4 was vorig jaar waanzinnig goed. Toen heb ik gezworen om er de volgende keer zelf bij te zijn, en dat is gelukt. Ik ben blij dat ik dat doel heb kunnen waarmaken, dat betekent dat we op de goeie lijn zitten.”
Ben je een festivalmagneet? “Absoluut. Ik ga vooral graag naar Nederlandse hiphopfestivals, om me er te laten inspireren door Amerikaanse rappers. Woo Hah! en Appelsap zijn daarvoor een must. Volgende zomer wil ik ook naar Lowlands, dit jaar is het uitverkocht.”
Welke festivalshow is jou het meest bijgebleven? “Dat van Nas op Dour. Dat was legendary, echt nice. Nas is oud, maar zijn show was een en al energie.”
Wie staat er op je droomaffiche? “A$AP Rocky sowieso. Er is niemand die muziek maakt zoals hij. Hij is ook nog jong, we zullen nog veel van hem zien. Rapsody ook, een Amerikaanse hiphopster die niet zingt maar echt keihard raps de wereld in slingert. En J. Cole. Hij is... J. Cole is real. Naar zijn muziek hoef je geen drie keer te luisteren om alles te begrijpen.”
Wat doe je net voor je op moet? “Niks speciaals. Ik rook een paar djonko’s en ik drink een glas whisky.”
Wat moet er zeker op jouw rider? “Mijn fles whisky natuurlijk, anders is er geen Jay. (Lacht) Een paar Nalu’s, vooral ook. Maar ik heb geen grote rider, ik begin pas.”

1622 CC AliA

AliA

Wie? Alyah Rivière, een achttienjarige platenruiter uit Leuven. Heeft niks te maken met wijlen r&b-queen Aaliyah.
Wanneer? 30/6, 0.30, Blue Stage
Boîte de couleurs? “Mijn examens zijn net voorbij,” juicht AliA, die in haar eerste jaar aan de Brusselse Odisee zit. “Volgend jaar krijg ik net als topsporters een speciaal statuut, dan kan ik muziekmaken en studeren beter combineren.” AliA groeide op met bakken funk, soul, hiphop en jazz die haar dj’ende vader haar voorschotelde. Zelf plaatjes aan elkaar draaien doet ze sinds haar vijftiende, toen ze een kleine mixtafel van een buurjongen kocht. Een paar sessies in het Leuvense Depot later won ze de Kunstbende. Intussen krijgt ze lof toegezwaaid van LeFtO, die haar uitnodigde op zijn LeFtO Invites-avonden en in zijn StuBru-show. Er volgde een passage bij de Nederlandse onlineradio Red Light Radio en in maart stond ze op de affiche van het Zwitserse Worldwide Festival. Ze mocht tekenen bij indiehipperd Tangram Records, de perfecte plek voor haar mix van funk, soul, hiphop, broken beats, footwork en wat nog meer. Luister naar ‘Khan’s groove’, en je weet wat ze in petto heeft na de set van Niveau4. “Het is de eerste keer dat ik voor zoveel publiek zal spelen. Ik ga hard gaan, zodat het publiek niet uit de vibe raakt.”
Festivalontgroening? “Couleur Café, op mijn vijftiende. Het concert van de hiphopster Akua Naru vond ik héél straf – ze komt dit jaar trouwens terug – maar ik was ook overweldigd door de sfeer en het lekkere eten. Ik ben daarna blijven gaan.”
Wie wil je zelf aan het werk zien? “D’Angelo natuurlijk, maar die heeft helaas afgezegd. Tijdens het concert van George Clinton moet ik zelf draaien, ik hoop voor mijn set nog wel nog een halfuurtje mee te kunnen pikken. Maar je zal mij vooral vinden bij het Brusselse dj-collectief Bloom Hill. Kreshik, Mambele, ShunGu en co, dat zijn altijd mijn favoriete Belgische dj’s geweest. Hun sets zijn superfunky.”
Favoriete festival? “HORST Arts & Music. Een klein en gezellig festival, in het groen rond een kasteel, vlak bij mijn hometown. Dit jaar wordt het voor de laatste keer georganiseerd en ik mag er zelf draaien, een hele eer.”
Wie staat er op je droomaffiche? “Oh, D’Angelo, uiteraard. En Erykah Badu. Voorts ook Moodymann, Gilles Peterson, Kamaal Williams, DJ Spinna en Ge-ology. Gilles Peterson draait heel breed, dat doe ik graag zelf ook. Door je niet te beperken tot één genre kan je als dj een verhaal vertellen.”
Wat voor lekkers staat er op je rider? “Niks speciaals. Voor mij volstaat een dj-tafel die hoog genoeg is. (Lacht) Ik ben nogal groot en anders krijg ik pijn in mijn rug.”

Couleur Café 2018

Op 29/6, 30/6 en 1/7 neemt Couleur Café opnieuw zijn intrek in het Ossegempark aan het Atomium. Ook BRUZZ is er weer bij met sfeerverslagen, foto's, interviews en nog veel meer. Volg het hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?