Jospop verdwijnt definitief van de festivalkalender

© NN

Droevig nieuws uit Dilbeek. Het familiefestival Jospop houdt ermee op. Het kleine festival kan niet meer opboksen tegen de mastodonten uit de Belgische festivalkalender en moet noodgedwongen stoppen. In 2018 had de organisatie al geprobeerd om het festival meer rendabel te maken, maar dat mocht niet baten.

Het is het einde van een monument in de Brusselse rand. Een kwarteeuw lang kon je in Schepdaal de zomer afsluiten met een knal. Veel streekgenoten zetten er hun eerste stappen op een festivalwei. Niet verwonderlijk, want de organisatie slaagde er altijd in om ronkende namen naar de Dilbeekse deelgemeente te halen.

Dit jaar was de Nederlandse rapper Kraantje Pappie nog een van de headliners. In het verleden stonden vooral heel wat bekende Belgische artiesten er op het podium. Onder andere The Van Jets, De Mens, Flip Kowlier en SX kwamen op Jospop het beste van zichzelf geven.

Prijsverhoging gaat in tegen de festivalfilosofie

"We vinden dit uiteraard enorm jammer" zegt Matthias De Munck die het festival organiseert "maar het is niet meer rendabel om Jospop opnieuw te laten doorgaan." Voor de editie van 2018 werd al beslist om meer dancemuziek te programmeren. Dj's zijn vaak wat goedkoper dan een popgroep. Toch werd daarmee nog steeds niet genoeg bespaard.

"De enige optie om uit onze kosten te komen was een drastische verhoging van onze ticketprijzen. Maar dan zouden we tegen de filosofie van ons festival." Jospop wil een betaalbaar festival voor jong en oud zijn. Dat ook de inkomsten uit subsidies en sponsoring jaar na jaar achteruit gingen heeft het festival nu finaal de das omgedaan.

Altijd sfeer, zelfs in de regen

Matthias zet zelf al zeven jaar zijn schouders mee onder het festival en heeft dus heel wat mooie momenten om op terug te blikken. Hij herinnert zich vooral de editie van 2011. "Het festival was volledig uitverkocht, 12.000 mensen zijn er toen geweest. Echt ongelofeljk dat we de deuren vroeger hebben moeten sluiten." Vaderlandse rockers Triggerfinger en The Sore Losers stonden dat jaar op de affiche. "Toch was ook de editie van dit jaar echt een hoogtepunt voor mij. In de gietende regen stond iedereen toch nog te dansen. Er hing een geweldige sfeer."

De organisatie laat het hoofd niet hangen. Een terugkeer onder een ander concept sluiten ze niet uit, al zijn die plannen momenteel nog zeer vaag. Er volgt wel zeker nog een drink om het festival een gepast afscheid te geven. "We willen de medewerkers en sponsors die Jospop jarenlang gedragen hebben daar nog een laatste keer voor bedanken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?