AB reanimeert Amerikaans Theater met Wire

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
03/06/2013
De Ancienne Belgique, de vzw Brussels Expo en de kunstvereniging Volta werken samen een businessplan uit voor de uitbating van het Amerikaans Theater aan de Heizel. Op 20 en 21 september is er al een concertweekend met onder meer het Britse Wire.

Muziektempel AB heeft al een tijdje zijn oog laten vallen op het Amerikaans Theater. In de zomer van vorig jaar kreeg de AB van de Regie der Gebouwen een jaar de tijd om een businessplan op te stellen. Het Amerikaans paviljoen gebouwd voor Expo '58, is immers eigendom van de federale staat. Eind juni moet dat plan klaar zijn.

"Nieuwe evolutie is dat er nu drie vzw's betrokken zijn bij het businessplan", zegt AB-directeur Dirk De Clippeleir aan brusselnieuws.be. "Met de AB zelf willen we een tweede poot creëren. In de theaterzaal van het Amerikaans Theater, die een goede akoestiek heeft, is er een zitcapaciteit van 1.200 mensen. De zitcapaciteit in de grote zaal van de AB telt maar 700 plaatsen, wat onze programmatiemogelijkheden beperkt. In het Amerikaans Theater zouden we bijvoorbeeld artiesten als Emmylou Harris of Randy Newman kunnen programmeren, waardoor een iets ouder publiek ook aan zijn trekken komt".

'Geen AB-eiland'
"Wij willen er geen AB-eiland van maken", zegt De Clippeleir nog. "Ik hoop dat bij voorbeeld ook de KVS, het Kaaitheater en Flagey gebruik zullen maken van de infrastructuur voor theater- en dansvoorstellingen".

"Brussels Expo wil een deel van de kantoorruimte betrekken. En dan is er nog de kunsten-vzw Volta", licht De Clippeleir toe. Die wil in het Amerikaans paviljoen een centrum voor jonge kunstenaars uit de grond stampen. Een centrum met repetitielokalen, overnachtingsmogelijkheden, demo-studio's, lokalen voor opleidingen en een centrum voor jonge bedrijven uit de kunstensector."

Financiering uitklaren
Groot vraagteken is de financiering. "Het gaat om een duur project", zegt De Clippeleir. Vooral de technische aanpassingswerken aan de theaterzaal kost een hoop geld. Een cijfer wil hij daar nu nog niet op plakken. "Het is bij voorbeeld nog niet duidelijk wat de financiële bijdrage van de Stad Brussel zal zijn, die ons is komen vragen om een culturele invulling te geven aan het gebouw".

Ook moet nog worden uitgemaakt of de federale overheid eigenaar blijft van het gebouw en een erfpachtovereenkomst afsluit met de Stad Brussel, ofwel of de Stad en/of Brussels Expo het gebouw aankoopt.

Concertweekeinde met Wire
Wel zeker is het concertweekeinde van 20 en 21 september dat de AB in het Amerikaans theater organiseert. Op vrijdag 20 september staan de Brusselse groepen BRNS, Mean en Le Colisée op de affiche.

Zaterdagavond haalt de AB met het Britse Wire een postpunklegende binnen.

"De programmatie van dat weekeinde is geen voorafspiegeling van wat we later in het Amerikaans Theater willen brengen", verduidelijkt De Clippeleir. "Het Amerikaans Theater wordt geen AB-bis".

Befaamd architect
Het Amerikaans theater is een relict van Expo '58 op het Heizelplateau. De architect is niemand minder dan Edward Durell Stone, die in New York onder meer de art deco-parel The Radio City Music Hall ontwierp en ook betrokken was bij de bouw van het Museum of Modern Art (MoMA).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni