The Art of the Underground (10): Sint-Gillisvoorplein

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
11/03/2010
Een typische 'metrokunstenares' - voor zover dat een beroep zou zijn - is architecte Françoise Schein.

Nadat ze eerder al een totaalinstallatie maakte rond het thema van de 'Universele verklaring van de rechten van de mens' (uit 1948) in het Parijse metrostation Concorde, ging Schein in 1993 ook in de ondergrondse tramhalte Sint-Gillisvoorplein aan de slag. En later ook in Lissabon, Haifa, Stockholm, Londen en Berlijn.

In de halte Sint-Gillisvoorplein liet ze alle letters uit de 'Universele verklaring' op grijsblauwe azulejo's zetten, en betegelde er het hele station mee. De allesoverheersende betegeling bezorgt het station de allures van een 'droog' zwembad.

Op het eerste gezicht heeft de ruimte veel weg van een amusante spielerei. De kunstenares lijkt dol op Scrabble. Elk blauw tegeltje, binnen het vierkant netjes bezet met een witte drukletter, pronkt mooi uitgelijnd onder en boven, links en rechts van een andere letter.

Maar wat blijkt? Het is pure ernst. Van zodra je één woord herkent, valt snel op dat het om een aaneenrijging van woorden gaat, van zinnen zonder rusttekens. Al zitten de puntjes, komma's en dubbelepunten verzameld onder de brandslangdeur (zie foto), en de cijfers erboven, toch kun je vrij makkelijk hele alinea's uit de tekst lezen.

Op loophoogte is de tekst in het Nederlands geschreven. Hogerop, boven een fries die de verbindingslijn tussen de landsgrenzen voorstelt, staat de Franse versie. Of de universele rechten intussen allemaal vervuld zijn? Wel, misschien is het geen toeval dat dit politieke kunstwerk een premetrohalte siert, waar een trammetje al decennialang de rol van een volwaardige metro op zich moet nemen.

:: metrostation: Sint-Gillisvoorplein
kunstwerk: Dyade (1993, Françoise Schein)

Kunst uit de ondergrond

Bent u het gure weer beu? Duik onder de grond en geef uw ogen de kost bij het bewonderen van de kunst in de metrostations. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Cultuurnieuws, Kunst uit de ondergrond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni