The Art of the Underground (14): Noordstation

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
02/04/2010
Met de kleurige wandfries I promise you ('re) a miracle van de Franstalige kunstenaar Johan Muyle (1956) valt buiten het premetrostation nog wat te beleven. Om precies te zijn: in de overkapte Vooruitgangsstraat nummer 80, en de parallelle tunnel, waar de bussen van De Lijn en MIVB halt houden.

Want binnen in het verprutste interieur van de tramhalte (premetro) aan het Noordstation valt niet veel moois te bewonderen. De weinige marmeren consoles en ergonomische zitbanken staan verloren tussen bouwaanpassingen uit snelbouwstenen en prefabschuttingen. Muyle, die sinds de Biënnale van Sao Paolo in 1998 internationaal furore maakt, werkte een portrettenparade van Belgische artiesten uit. Typisch voor hem zijn installaties vol ironische situaties en populaire uitdrukkingen.

Rode draad in de cinematografisch geïnspireerde fries in het Noordstation is 'het beloofde mirakel', in de betekenis van 'een oplossing voor al je problemen'. Daar dienen de multiculturele producties van musici, plastische kunstenaars, dansers, modeontwerpers, cineasten en andere creatievelingen toch voor? Of is dit cynisme ten top?

Muyle, die tussen de artiesten een zelfportret integreerde, kon dit in 2003 niet voorspellen, maar het Noordstation is vandaag een godshuis voor asielzoekers, landlopers en marginalen die hier rondhangen, hun behoefte doen en slapen, in afwachting van een mirakel. Als contrast kunnen de hoopgevende iconen van de podia wel tellen.

Modegoeroe Walter Van Beirendonck, als een kerstboom vol ringen en oorbellen. Kunstenares Ann Veronica Janssens, glimlachend naar de toekomst. En verder Manon Bailly die 'wij zijn gelukkig' schrijft, Josse De Pauw, met in zijn mond de letters 'no se puede reir de' ('men mag niet lachen met'), Wim Vandekeybus met de slogan 'Anything you give will help me' en Jan Fabre die zijn jas over zijn hoofd trekt. En zo zijn er nog tientallen anderen, van Wim Mertens, Duvall, Pompilio en Schuiten tot Cassol, Deruddere en Arno. Allemaal beloven ze een mirakel aan wie hier wil vertrekken met de bus.

:: metrostation: Noordstation
kunstwerk: I promise you ('re) a miracle (2003, Johan Muyle)

Kunst uit de ondergrond

Bent u het gure weer beu? Duik onder de grond en geef uw ogen de kost bij het bewonderen van de kunst in de metrostations. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Cultuurnieuws, Kunst uit de ondergrond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni