The Art of the Underground (11): Metro Weststation

En wat is er van het negentien meter lange werk Compositie glasraam (1982) geworden in metro-ingang Weststation? Gewoontjes verschwunden, met het zonlicht dat een kwarteeuw terug nog in het chique Hoog-Molenbeek scheen.

Was het niet van de Antwerpse constructivist Guy Vandenbranden (1926, Elsene)? Nochtans, 'Vlaanderen heeft zijn eigen Mondriaan' werd over Vandenbranden geschreven, op een moment dat de afbraak- en renovatiewerken aan het Weststation duidelijk waren. En wie zijn Marcel Van Jole en Ernest Van Buynder om enkele jaren terug een monografie aan Vandenbranden te wijden? En wie de MIVB om dit 'oninteressant' werk van alle daglicht te ontroven? Ga dus niet af op de nog bestaande publicaties (ook van de MIVB) om het kunstwerk te zoeken; u vindt het niet meer.

Als u de lange metrolijn Erasmus/Herrmann-Debroux neemt (Lijn 5) of richting Stokkel (Lijn 1) zoekt u tevergeefs naar kunst in de metro. Neem echter bij straatingang, rechts in het gebouw twee roltrappen naar beneden (metrolijnen 6 en 2 Simonis-Elisabeth) waar u de muurcompositie A beautiful day van Yves Zurstrassen 'veilig' achter de rails vindt. Een fris geheel van 130 details uit ouder schilderwerk van de kunstenaar, uitvergroot op pop-ups (aparte kleine panelen in verhard hars) die los van de muur lijken te zweven. Elk motief dat Zurstrassen in afgewassen kleuren isoleert, verwijst herkenbaar naar zijn stijl. Opvallend zijn de Arabische mashrabia's die perfect illustreren dat enkel buitenarchitectuur nog dicteert dat deze stadswijk iets herkenbaars Belgisch heeft.

Een verdieping lager (roltrap tot -3), waar de metro (Lijn 2) richting Simonis-Leopold II/Koning Boudewijn rijdt, bevindt zich sinds 2009 een portrettenreeks van dertien zwart-witfoto's van 3 bij 2,5 meter, in sfeer gezet door blauwe ledlampen. Met Mode in de Metro gaf modegoeroe Linda Van Waesberge samen met De Morgen-fotograaf Stephan Vanfleteren het thema Brusselse mode-ontwerpers een gezicht. Creaties van Christophe Coppens, Olivier Strelli, Annemie Verbeke, Sofie D'Hoore, Cathy Pill, Jean-Paul Knott en nog zeven anderen werden voor de fotosessie gedragen door 'mooie' mannequins-voor-één-dag: Brusselaars van diverse origine, die het metropolitaanse van de stad én van de metro illustreren.


:: Metro: Westation
kunstwerk: Yves Zurstrassen 'A beautiful day' (2009) + Stephan Vanfleteren & Linda Van Waesberge 'Mode in de Metro' (2009)

Kunst uit de ondergrond

Bent u het gure weer beu? Duik onder de grond en geef uw ogen de kost bij het bewonderen van de kunst in de metrostations. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Hoe werkstudenten omgaan met de crisis
  • 'Weg met instellingen voor mensen met een beperking'
  • Bewoners Sint-Hubertusgalerijen koesteren hun 175 jaar oude plekje
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • Joely Mbundu: nieuwe ster van de broers Dardenne
  • Machine Gun Kelly: Is pink the true colour of rock 'n' roll?
  • Marie Darah: ce qui ne nous tue pas nous rend poète
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement