The Art of the Underground (16): De Brouckère

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
16/04/2010
In de lange wandeltunnel die de centrale metrolijnen 1 en 5 verbindt met de premetrolijn (richting Noord- en Zuidstation) zijn de publiciteitsborden pas deze eeuw vervangen door een kunstwerk. De eer kwam Jan Vanriet (1948) toe, een kunstenaar die hier in 2004, net als in de Antwerpse Bourlaschouwburg en in de zetel van KBC aan de Havenlaan, monumentaal mocht uitpakken.

Illustrator van (eigen) teksten, dichter, theaterdecorontwerper, kunstschilder… Vanriet is er op een eigentijdse manier mee bezig. Vaak met een knipoog naar popart, naar zowel het abstracte als het figuratieve (zijn verwondering voor oude meesters), en naar het minimalisme, soms in combinatie met het uitbundige. Thema's als politieke propaganda en de macht van het geld voeden subtiel de ondertoon van zijn werk. Ooit was hij redacteur van Links en Panorama, maar anderzijds ook tekstschrijver voor het flashy Avenue. Hij dweepte met schrijvers als Paul Koeck, Hugo Raes, Jef Geeraerts en Remco Campert, en hij was zelfs bevriend met Hugo Claus en Cees Nooteboom.

In de ondergrondse gang van station De Brouckère heeft hij met De stad beweegt in de palm van mijn hand op twee ellenlange muren de bovengrondse stedelijke kleurigheid amusant naar beneden gehaald. Van op de rolmat ervaar je de muurtaferelen als een stadsfilm over gisteren en vandaag. De linosneden worden afgewisseld met foto's op staalplaat, alles geëmailleerd en onder glas (tegen vandalisme). Plots duiken signalisaties op die in de metro worden gebruikt. Wat verder: flarden tekst van Jacques Brel en Benno Barnard. En dan weer oude afbeeldingen van boulevardhuizen tussen Rogierplein en De Brouckère. Zelfs het portret van Leopold I passeert.

Niet alleen in Brussel krijgt Vanriet veel ruimte. In het Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen mag de kunstenaar vanaf 24 april als curator én artiest een groot parcours uitzetten tussen de kunstcollecties.

:: Metrostation: De Brouckère
Kunstwerk: De stad beweegt in de palm van mijn hand (2004, Jan Vanriet)

Kunst uit de ondergrond

Bent u het gure weer beu? Duik onder de grond en geef uw ogen de kost bij het bewonderen van de kunst in de metrostations. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Kunst uit de ondergrond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni