The Art of the Underground (18): Metro Heizel

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
29/04/2010
Aan voorbeelden van openbare kunst van de hand van Jean-François Octave (1955) is er geen gebrek.

De architect-kunstenaar (en hoogleraar in Bergen) woont en werkt in Brussel. Aan de Louizalaan (op de splitsing van de Lesbroussartstraat en de Baillystraat) installeerde hij in 2004 een doolhofpad met straattegels en een zitbankenlabyrint met beeld- en tekstpanelen, als hommage aan de in Brussel geboren schrijfster Marguerite Yourcenar.

Aan de Plattesteen plantte hij een pronkerige, blauwe zuil neer met 1.300 namen van homo's die zich vrijwillig hebben geout en van bekende of onbekende sympathiserende hetero's, met als titel Ma mythologie GAY (2007).

In metrostation Heizel gaan Octaves referenties naar het leven in de stad en de namen die bijblijven - van filmsterren over uitvinders tot sportvedetten - nog een stap verder. Op de perrons ontwikkelt zich over 111 meter een seriegrafie vol informatie over de Heizelsite (die de hele 20e eeuw omvat) in staalplaten modules tot vijf meter hoog. In 2004 breidde hij het oorspronkelijke werk uit met actuele extra's, waardoor ook de steunpilaren en ingangen kleur kregen.

De rode draad door het verhaal van Le Heysel, reflet du monde au 20ème siècle (et 21ème...) wordt gevormd door de wereldtentoonstellingen van 1935 en 1958 die de Heizelvlakte internationaal op de kaart hebben gezet.

Blauwe ochtend- en avondluchten vormen het droomkader op de achtergrond. Alles is uitgevoerd in geëmailleerde staalplaten. Vedetten als Le Corbusier, Glenn Gould, Sophia Loren en Carl Lewis worden groot uitgebeeld. Zij verwijzen naar het bioscoopcomplex in de buurt, naar de sportevenementen in het Koning Boudewijnstadion en naar de openingsceremonies van beurzen (als het Autosalon, Batibouw en het Voedingssalon) in het Tentoonstellingspark.

Verder zijn er ook referenties naar het Planetarium, het Atomium, en zelfs naar de Spoetnik die te zien was in het Expo 58-paviljoen van de toenmalige USSR. Aan u om (met of zonder hulp van de namenlijst bij de ingang) de associaties te zoeken tussen Charlie Chaplin, een Citroën DS en Andy Warhol.

:: Metrostation Heizel
kunstwerk: Le Heysel, reflet du monde au 20ème siècle (et 21ème...) (1998-2005; Jean-François Octave)

Kunst uit de ondergrond

Bent u het gure weer beu? Duik onder de grond en geef uw ogen de kost bij het bewonderen van de kunst in de metrostations. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Cultuurnieuws, Kunst uit de ondergrond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni