The Art of the Underground (22): Metro Delta

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
27/05/2010
Soms is het zoeken naar kunst in de metrogangen. De loketbediende van de MIVB en zijn collega's verzekeren het ons: "Hier in halte Delta hangt niets; voor kunst moet je in Hankar zijn." Je kunt inderdaad niet voorbij aan de schreeuwende kleuren waarmee Somville alle wanden naast de perrons van Hankar heeft aangekleed. Tegenover de mini-Delhaize binnen in het station Delta hangt nochtans een 'herkenbare' Pierre Alechinsky (1927).

Samen met Christian Dotremont (1922-1979) zorgde de internationaal gelauwerde Alechinsky (een van de spilfiguren van Cobra) voor zeven hoge panelen opgedeeld in vakken, waarbinnen een herkenbare tekenstijl verschijnt. Hij gebruikte hiervoor inkt op papier, gemaroufleerd op een houten draagvlak. Draaikolken, golven, vogels en het oneindigheidsteken…

Het wordt allemaal in één grote collage bij elkaar gebracht in het muurpaneel. In enkele vakken heeft Christian Dotremont daar Arabisch-achtige 'logogrammen' aan toegevoegd, kalligrafie die goed aansluit bij het beeldverhaal van Alechinsky. Van 1976 tot 2006 hing dit werk in metrohalte Anneessens. Een 'slimme' verhuis naar Delta heeft de kans tot schade door voorbijgangers enigszins beperkt. Alhoewel nog meer MIVB-personeel zich afvraagt of het geen tag is.

Dan maar op zoek naar de gekleurde Glasal-panelen (Eternit) die Jan Van den Abbeel (1943) in diagonale patronen geschikt heeft tegen de buitengevels. Het stationnetjesuiterlijk van Delta, met zijn honingraatvormige ruiten, is trouwens pas echt goed te zien als je buiten op de brug van de Invalidenlaan staat. Kunst volledig doen opgaan in het woonmilieu, daar is het bij Van den Abbeel altijd om te doen.

Zijn bijdrage (Delta mouvement) tot de bekleding van het bovengrondse metrostation, mag er zijn. Nochtans werd vrij respectloos omgesprongen met de visuele eenheid van het werk. Panos, Shop'n Go Delhaize en M (Metro) hebben hun logo metershoog in hetzelfde kleurgamma toegevoegd aan de dakrand van het station; in feite aan het kunstwerk zelf. Slimme marketingjongens en cultuurbarbaren hebben elkaar hier duidelijk gevonden.

metro: Delta
kunstwerk: Jan Van den Abbeel (Delta mouvement, 1988) + Pierre Alechinsky & Christian Dotremont (Sept écritures, 1976/2006)

Kunst uit de ondergrond

Bent u het gure weer beu? Duik onder de grond en geef uw ogen de kost bij het bewonderen van de kunst in de metrostations. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Cultuurnieuws, Kunst uit de ondergrond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni