The art of the underground (5): Metro Coovi-Ceria

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
27/01/2010
Welke sociale referenties rond een metrostation vallen op? Bij die vraag stond de Brusselse fotograaf Marin Kasimir duidelijk stil toen hij zich liet inspireren voor het aankleden van de volle lengte van beide metrolijnmuren in halte COOVI-CERIA.

Aan de ene kant plaatste hij een 'fotocollage' van het leven rond het scholencomplex CVO Elishout COOVI, dat opleidingen geeft in hotelwezen, toerisme, voeding en in de landbouwsector. Aan de overkant een sfeerbeeld van het Muntplein, hartje stad, overdag en 's nachts.

Beide panorama's hangen op lichtbakken. Ze geven het station een warme buitensfeer, diep onder de grond. De panoramamuren halen de stad naar binnen; en om dat sociaal stadsweefsel is het altijd te doen bij Kasimir. Dat bewees hij met zijn panoramafoto van de eeuwwisseling op de Champs-Elysées, de Zinneke Parade 2002 en al het kleurige dat hij in sociale wijken aanbracht: in Schaarbeek, de Fontainaswijk…

Kasimir is specialist in 'roundshots' met een roterende camera, waarbij een gezichtsveld van 360° wordt vastgelegd op één foto. Door er een langgerekt panorama van te maken heeft de opname telkens iets mysterieus.

De collages langs beide spoorlijnen kun je 'lezen' als een stripverhaal. Je ziet kakelende hostessen (van Ceria) die zich van hun beste kant tonen, en keukenjongens met geslachte kippen. Enkele geportretteerden kijken zelfs in de camera. En wat blijkt? Je begint gezichten te herkennen. Die ene heer met ringbaardje zag je al eerder; en oh, hij komt ook aan de overkant, op de fotoband over het Muntplein, weer tevoorschijn. Wel in een ander seizoen, en op een ander tijdstip. Dit zijn beelden uit het echte stadsleven.

:: Metrostation Coovi-Ceria
kunstwerk: Interurban (2003), panoramafoto's van Marin Kasimir (München, 1957)

Kunst uit de ondergrond

Bent u het gure weer beu? Duik onder de grond en geef uw ogen de kost bij het bewonderen van de kunst in de metrostations. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Cultuurnieuws , Kunst uit de ondergrond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni