The Art of the Underground (6): Metro Park

Heleen Rodiers
© Agenda Magazine
03/02/2010
Sinds 2008 is het wachten op Undergrounds, de fotoinstallatie van de Brusselse fotografe Marie-Françoise Plissart die de gangen van metrostation Park zullen inpalmen. De metrogebruiker kan er wel de schalkse, prettig gestoorde wezentjes van Marc Mendelson bewonderen.

Mendelson is de oudste nog levende (en kranige) kunstenaar van België, en woont in Ukkel. Dit jaar wordt hij 95, iets wat de kunstgalerie Group 2 Gallery niet onopgemerkt voorbij zal laten gaan.

Mendelson ontwierp het logo van La Jeune Peinture Belge, de jonge garde kunstenaars die na Wereldoorlog II het modernisme als een feniks uit de as van de oorlogsonderdrukking deed herrijzen. De vrijpostige Mendelson was in de oorlogsjaren opgepakt door de bezetter, en zijn werk kreeg het etiket entartete Kunst (ontaarde kunst) opgeplakt.

Geen wonder dat hij samen met tientallen kunstenaars, onder wie Jan Cox, Jules Lismonde, Jo Delahaut en Roger Somville, die ook metrokunst mochten installeren, de Jonge Belgische Schilderkunst (1945-1948) tot het symbool van vrije artistieke expressie maakte.

De ventjes van zijn metrowerk Happy metro to you uit de eerste dagen van de Brusselse metro zijn dan ook het summum van amusante, vrolijke kunst. De mannetjes bestaan uit samengeperste houtvezelplaten die zijn beplakt met triplex en voorzien van een speels coloriet. Dikke roze pruillippen en bolle borsten voor de koffiemadam van de Senaat. Een toupetje op een ambtenaar. Of een bizarre parlementair, opgedirkt met recente graffiti.

De figuren stellen vrolijk volk voor, onderweg naar huis, met een stukje vakantie in het verschiet. Heel anders dan Mendelsons naoorlogse 'minerale kunst' die je in Hotel Canterburry (1954) kunt bewonderen. En minder 'hard' dan de mozaïekmuur La ville van Roger Dudant die wat verderop (toegang richting Debroux) netjes gerestaureerd in veelkleurig Henegouws en ander gesteente een tijdloze synthese maakt van de harde, stenen stad.

:: Metro: Park
kunstwerk: Happy Metro to You (1974) door Marc Mendelson (Londen, 1915)

Kunst uit de ondergrond

Bent u het gure weer beu? Duik onder de grond en geef uw ogen de kost bij het bewonderen van de kunst in de metrostations. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Kunst uit de ondergrond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni