Voor wie niet op het weer wil rekenen om korte metten te maken met de hardnekkige winterblues, kennen we een paardenmiddel: Chico & Rita. De animatiefilm van Javier Mariscal en Fernando Trueba won de publieksprijs op het voorbije Anima-festival. Het liefdesverhaal met gulle porties zon, muziek, Havana en New York is ook beschikbaar als graphic novel.

Met Javier Mariscal heeft Spanje een striptekenaar in huis om jaloers op te zijn. Volgens Joost Swarte lijken zijn strips op hem: ze zijn goedlachs, extravert en profiteren van de zon, een goede tafel en meisjes. Volgens de Britse stripexpert Paul Gravett benadert zijn stijl iets als de onwaarschijnlijke ontmoeting tussen Walt Disney en Kandinsky. In Galerie Champaka start vrijdag een verkooptentoonstelling met onuitgegeven werk van Mariscal. Tegelijk wordt ook de graphic novel-versie voorgesteld van de hartveroverende animatiefilm Chico & Rita.

De passie laait hoog op bij dit Cubaanse koppel, maar hoogmoed, trots, het noodlot, revoluties en jaloezie drijven hen telkens weer uiteen. Chico is een getalenteerde pianist, Rita een bloedstollend mooie zangeres. Hij blijft achter terwijl zij de kans grijpt om via New York Amerika te veroveren. Vergeleken met de film heeft de graphic novel het nadeel de muziek niet te kunnen laten horen. De muziek die de nachtclubs van Havana een mythische bijklank bezorgde, noch de bijdrage van de Cubaanse muzikanten tot de jazz. Maar de tekeningen en het scenario zijn zo wervelend en kleurrijk dat je niet veel verbeelding nodig hebt om je aanwezig te wanen op het feest. Ordinair racisme, de maffia en politieke ideologieën doen het drama oplaaien en het liefdesverhaal van Chico en Rita loopt over van de tragiek, maar wat blijft hangen als de rook om je hoofd is verdwenen is de liefde op haar roodst: sensueel, passioneel, fel bestookt maar eeuwig. De romanticus in u moest al in de boekenwinkel staan.

Los garriris, 18/3 > 23/4/2011, Galerie Champaka

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Shop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni