S1401 Debundi muurschilderingen

Boek: De Bundi-Muurschilderingen in Rajasthan

Danny Vileyn
© Agenda Magazine
06/11/2013

Europalia India heeft ook in de marge van het evenement heel wat moois in petto. Het kunstboek De Bundi-muurschilderingen in Rajasthan van het Mercatorfonds is alvast een schot in de roos. De fotos zijn van de Belgische fotografe Hilde Lauwaert.

Het stadje Bundi – dat een goede 100.000 inwoners huisvest – ligt in het zuidoosten van de Indiase deelstaat Rajasthan, 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Jaipur. Over de weg neemt de reis zo'n vier uur in beslag, vanuit Kota is het veertig kilometer. Het paleizencomplex van Bundi herbergt enkele van de mooiste muurschilderingen die het Indiase subcontinent te bieden heeft. Tot voor kort waren ze aan het oog van de toeristen onttrokken. Daardoor zijn ze bewaard gebleven, al is een deel wel bedreigd. Fotografe Hilde Lauwaert heeft de muurschilderingen in 2009 ontdekt en gefotografeerd. Bij het Mercatorfonds waren ze onder de indruk van het smaragdgroen van de beelden, van de taferelen uit het dagelijkse leven, de flora en fauna, de badende figuren, de geliefden, processies en audiënties. Andere muurschilderingen illustreren volkse vertellingen en religieuze geschriften. De taferelen uit het dagelijkse leven illustreren het leven aan het hof van begin zeventiende tot eind negentiende eeuw.

Om de foto's te mogen publiceren werd de hulp ingeroepen van kunstboekenuitgever Roli uit New Dehli. Aanvankelijke scepsis – wat kunnen jullie Belgen ons leren over ons erfgoed? – sloeg volgens het Mercatorfonds om in enthousiasme. Daarop gaf de maharadja, de eigenaar van het paleizencomplex, zijn toestemming. En dus trok Hilde Lauwaert in 2011 en 2012 opnieuw naar Bundi om samen met haar zoon Winne Gobyn honderden opnames in vaak primitieve omstandigheden te maken. Ook de foto's in de duistere kamers werden zonder kunstlicht gemaakt.

Na het zien van de foto's stemde de Amerikaanse specialist Indiase kunst Milo C. Beach in om de tekst te schrijven. Beach: "Dankzij deze foto's ontdek ik details die ik met het blote oog nog nooit had gezien."

Bundi mag dan minder gekend zijn dan veel andere plaatsen in India, toch was het stadje ooit een plek van betekenis. Rudyard Kipling deed er inspiratie op voor fantastische verhalen als The jungle book en Kim. Kipling bezocht Bundi in 1887 als jonge journalist. Hij kwam er aan in een tonga, een eenvoudige paardenwagen. Over Bundi schreef hij: "Het is een fascinerende plek – deze pulserende stad met rechte straten en koele tuinen, waarin de takken van kolossale mango's en vijgenbomen zich verstrengelen boven kabbelende rivieren en de koekoek roept in het midden van de dag."

Ook ik heb intussen ontzettend veel zin om in het vliegtuig te stappen.

Europalia India

De 24ste editie van het Europaliafestival zet India in de schijnwerpers. Vier maanden lang kan men dit fascinerende en complexe land ontdekken. De culturele rijkdom van India komt aan bod in een multidisciplinair programma met tentoonstellingen, concerten, dans- en theatervoorstellingen, filmevenementen, conferenties en literaire ontmoetingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Shop, Europalia India

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni