© Bruno Stevens
De titel van het fotoboek is tweeledig. Ground betekent letterlijk ‘grond(gebied)’ maar het is ook het voltooid deelwoord van to grind, ‘malen’. Bruno Stevens is al tien jaar lang een bevoorrechte getuige - twee jaar geleden was hij zelfs de eerste buitenlandse fotograaf die Gaza wist binnen te dringen - van de overlevingsstrijd van het Palestijnse volk dat langzaam wordt fijngemalen door oorlog en onderdrukking.

Om dit verhaal te vertellen maakt Stevens het zichzelf niet gemakkelijk. Alle beelden, met uitzondering van enkele panoramabeelden, zijn met een Hasselblad gemaakt: formaat 6x6. Hij gebruikt echte film, slechts twaalf foto's per rolletje. Fotograferen oude stijl, langzaam en doordacht. "In één kader, tussen vier hoeken, kun je een heel verhaal vastleggen," stelt Stevens en dat is niks gelogen. Hij zit zijn onderwerp dicht op de huid. Soms kun je nauwelijks geloven hoe diep hij in de actie staat. Rouwende weduwen, slachtoffers van bomaanslagen die op berries worden weggedragen, vluchtelingen, doden en gewonden fotografeert hij van op de eerste rij.

Ground is een harde dobber: ronduit indrukwekkende beelden die naar de keel grijpen. Stevens weet zich als fotograaf onzichtbaar te maken. Hij begint niet als een gek beeldjes te schieten maar stelt zich bescheiden op en wacht het juiste moment af. Hij fotografeert mensen in situaties die ze niet meester zijn. Hij toont niet de actie en het geweld maar wel de gevolgen. Tot de totale ontreddering toe. Ground behandelt op zijn zachtst gezegd een beladen thema. De begeleidende teksten van Midden-Oosten-kenner Robert Fisk en de Israëlische journalist Gideon Levy leggen er nog eens extra de nadruk op.

Voor Stevens is fotografie een late roeping. Na een succesvolle carrière als geluidstechnicus besluit hij op zijn 39e wat anders te gaan doen. Op zijn 51e mag hij al terugkijken op een indrukwekkende carrière. Drie keer in de prijzen gevallen met World Press Photo en wereldwijde publicaties in magazines als Stern, Paris Match, The Sunday Times Magazine en Time. In 2004 publiceerde hij een eerste boek, Baghdad, over de oorlog in Irak, en twee jaar geleden was er de overzichtstentoonstelling in de Botanique. Ground krijgt in de loop van dit jaar een tentoonstelling in Gent. Dat Brussel snel mag volgen.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Shop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni