S1409 STALLAERTS The Count 3651

Boek: Helmut Stallaerts 1/1

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
14/01/2014

Helmut Stallaerts kennen we nog van een aantal opmerkelijke tentoonstellingen bij galerie Baronian en zijn selectie voor de Young Belgian Art Prize, waarvoor hij dit jaar de Publieksprijs in de wacht sleepte. Met een nieuw boek – een heus kunstwerkje - kunt u nu ook een werk van hem in huis halen.

De jonge Belgische kunstenaar Helmut Stallaerts is een geboren schilder. Dat doet hij niet alleen op het gebruikelijke canvas, maar evengoed op een menselijke schedel, leer of dominoblokjes. De textuur van het werk is dan ook belangrijk.

De ongebruikelijke drager zorgt voor tegenwerking die de beklemmende sfeer van het werk versterkt. Stallaerts schildert dan ook mannen in pak die een geknield slachtoffer te lijf gaan of een lege vergaderzaal in een groot bedrijf.

Maar hoe maak je nu een boek van zijn werk, zonder die tactiele dimensie te verliezen in reproducties? Daarvoor werd een slimme oplossing gevonden. Het boek heeft een groot formaat en bestaat uit twee helften. Aan de rechterkant zie je het werk in kwestie, aan de linkerkant wordt ingezoomd op een detail van datzelfde werk. Zo zie je de vale verftextuur op linnen, een subtiele afdruk op was of een met bloed beschilderd stuk leer.

Het doet je op een andere, meer geconcentreerde manier naar Stallaerts' werk kijken. En het vraagt ook een andere benadering, doordat je het boek beter met twee handen tegelijkertijd doorbladert om de details te bestuderen.

In het midden zit een langwerpig boekje, als een menukaart in een deftig restaurant. Daarin geven vijf auteurs op gebalde wijze een impressie van het werk van Stallaerts. Uiteraard kan Peter Verhelst hier niet ontbreken, de schrijver/zielsverwant met zijn barokke, lichamelijke stijl die zich al meermaals op sleeptouw liet nemen door het universum van de kunstenaar. Verhelst heeft het op zintuigelijke wijze over de notie van rook en lichaam, het efemere en tastbare.

Schilder/collega Mitja Tušek zorgt dan weer voor een lichtere noot, met een observatie over honden en hun gewoonte om een bepaald lichaamsdeel te likken. Stallaerts zelf komt in het midden van het boek aan het woord, met slechts één, veelzeggend, citaat: "Doubt is my main motive."

Het boek is prachtig vormgegeven. Het is dan ook een kunstwerk op zich, in een beperkte oplage van 500 exemplaren. Zo weet u meteen wat te doen met die nieuwjaarscenten van grootmoeder. Als die nog niet opgesoupeerd zijn tenminste.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Shop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni