Boek: Inside the American van Anton Corbijn

In de bioscopen draait The American. In de tweede langspeelfilm van de Nederlander Anton Corbijn speelt ene George Clooney een wapenfabrikant/huurmoordenaar die zich moet verschuilen in een bergdorpje in de Abruzzen. In de betere boekhandel ligt Inside the American, een fantastisch fotodagboek over de totstandkoming van de film.

Als filmjournalist loop ik al eens verloren op een filmset en tegen beter weten in blijf ik de making-ofs bekijken die als extra op de dvd staan. Zelden of nooit krijg je zo'n intieme, visueel sterke inzage in het ontstaan van een film als met Inside the American. Een fotoboek. Maar niet zomaar een fotoboek.

Ten eerste is het de regisseur die de foto's getrokken heeft. Hij weet, ziet en mag meer dan de traditionele setfotograaf.

Ten tweede heet die regisseur Anton Corbijn. Hij is lang voor rockfotograaf versleten maar eigenlijk is hij een begenadigde, aan muziek verslingerde fotograaf die ietwat toevallig met mensen werkt die net iets bekender zijn dan u en ik. Bono, Bowie, Björk, Ian Curtis, Dave Gahan.

Het was niet zijn bedoeling om een fotodagboek bij te houden. Maar hij kan het fotograferen niet laten en op het einde van de rit waren er én sterke foto's én een beeldverslag van het filmproces. "De fotografie is gewoon een grote liefde. Ik vind het proces van het maken van een film erg interessant en wou het voor mezelf vastleggen. Ook al had ik er eigenlijk geen tijd voor. De fotocamera moest altijd snel weer weg. Soms kwam het er dagenlang niet van. Het boek is snapshotachtig, maar ook intiem. George Clooney liet dat ook toe. Dat was een meevaller. Ik veronderstel dat hij het ook interessant vond," vertelde Corbijn me.

Hij voorzag elke paginagrote foto van een zinnetje commentaar. "Arriving early morning in late september at the river, the scenery is doing all the work," schrijft hij onder een prachtig natuurfoto.

Onder een foto van een nietige, in kostuum rennende Clooney staat "George is running in the burning sun in order to prepare for natural sweaty look for the endscene." De foto's van de filmster, werkend of dollend, laten een stukje van de mens zien. Zulke beelden zijn niet alledaags. Toch is het niet al Clooney wat de klok slaat.

Inside the American laat je naast Clooney en het maken van een film ook de Abruzzen ontdekken. Dat is niet de bekendste regio van Italië maar wel een met veel karakter en landschappen en lichtinvallen die schilders de ogen moeten uitsteken. Een geweldig boek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
 • Het Brussels als streektaal
 • De gladiator in hockeykeeper Vincent Vanasch
 • Brussel Helpt haalt € 84.245 op
 • Met stadsexperte Isabelle Baraud-Serfaty de stoep op
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze maand
 • De parallelle werelden van Martha Da’ro
 • 5 x gesmolten kaas in Brussel
 • Flagey hernieuwt zijn jazzgeloften
 • Frederike Migom en Mathieu Mortelmans exploiteren het Gotham City-gehalte van Brussel
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement