Cultuursubsidies: vier Brusselse organisaties opgevist

GDC
© brusselnieuws.be
22/06/2012
De Vlaamse regering heeft de definitieve cultuursubsidies binnen het Kunstendecreet goedgekeurd, op voorstel van minister van Cultuur Schauvliege (CD&V). Drie Brusselse verenigingen, waaronder muziektheater Pantalone, ontsnappen op het nippertje aan de hakbijl. Ook de KVS krijgt iets meer dan voorzien.

De definitieve subsidiebedragen binnen het Kunstendecreet zijn goedgekeurd. Dat meldt cultuurminister Schauvliege. 256 organisaties krijgen een meerjarige subsidie van twee tot vier jaar.

Enkele weken geleden publiceerde Schauvliege de subsidieadviezen online, tot onsteltenis van de cultuursector. Sommige organisaties kregen een dubbele positieve beoordeling (op artistiek en zakelijk vlak), maar konden in de adviezen toch geen aanspraak maken op subsidies.

De initiatieven met een dubbele positieve evaluatie worden nu toch opgevist. Dat kon door het budget, aanvankelijk begroot op 87 miljoen euro, op te krikken tot 94,5 miljoen. "Die bijkomende financiële inspanning laat toe om vijftien dubbel positief beoordeelde organisaties, aan wie in het advies geen subsidiebedrag was toegekend, toch te honoreren", klinkt het in een persbericht.

In Brussel krijgt bijvoorbeeld muziektheater Pantalone uiteindelijk 260.000 euro per jaar voor de komende vier jaar, in plaats van helemaal niets, zoals in het advies voorzien was. Ook gezelschap Sarma uit Schaarbeek krijgt uiteindelijk nog 75.000 euro. Theater Bloet (van Jan Decorte) uit Elsene gaat van niets naar 200.000 euro, het Molenbeekse Crew naar 250.000 euro.

Hoger, lager
Een aantal andere Brusselse verenigingen moet uiteindelijk nog wat inboeten. Kunstencentrum Wiels krijgt bijvoorbeeld 42.000 euro minder dan geadviseerd, orkest Il Fondamento moet het met 50.000 euro minder doen.

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) krijgt uiteindelijk dan weer 100.000 euro meer dan in het advies en zal de komende 4 jaar 2.250.000 euro krijgen. Voor het Kaaitheater wordt het oorspronkelijke advies gevolgd; de instelling krijgt 1.845.000 euro.

Vorige week kwam de sociaal-artistieke sector nog op straat om te protesteren tegen de subsidieadviezen. Veel verenigingen werden immers op droog zaad gezet. Maar voor de Brusselse organisaties in die sector verandert er niets: Globe Aroma krijgt geen subsidies, enkel Zinneke krijgt de voorziene 90.000 euro.

Een overzicht van welke verenigingen al dan niet gesubsidieerd worden in de onderstaande pdf-bestanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni