De vijf hoeken van de wereld: Amerika in Elsene

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
06/05/2011
Op 4 mei was het tweeëntachtig jaar geleden dat filmicoon Audrey Hepburn (1929-1993) in Elsene werd geboren. Audrey Kathleen van Heemstra Hepburn-Ruston kwam inderdaad op 4 mei 1929 ter wereld in de Keienveldstraat 48. Als Brits staatsburger weliswaar.

De naam Hepburn stond nog niet op haar geboorteakte, maar werd later toegevoegd door haar moeder, barones Ella van Heemstra, die in 1926 was getrouwd met de Engels-Ierse bankier Joseph Ruston. Hij moest voor zijn onderneming in Brussel zijn. Veel is over deze periode niet bekend. Audrey zou toen ze 21 dagen oud was kinkhoest hebben gekregen. Biografe Diana Maychick omschrijft haar in Audrey Hepburn - An intimate portrait als "een mollige baby met bolle wangen, korte dikke dijbeentjes en een rond buikje". Haar moeder Ella vond de verhuizing naar Brussel blijkbaar geen pretje. "Ella vond de bekrompen bourgeoissfeer in de hoofdstad van België extreem verstikkend," schrijft Maychick, die het Brussel van toen "wellicht de meest bekrompen stad van alle Europese hoofdsteden" noemt.

Het huis in de Keienveldstraat is herkenbaar aan de gedenkplaat die de heemkundige kring van Elsene er aan de gevel heeft gehangen. De huidige eigenaar van het rijhuis heeft het niet speciaal gekocht omdat het Hepburns geboortehuis is, maar deed het wel alle eer aan door het te renoveren en overal foto's en filmposters van Hepburn aan de muur te hangen. Ook de verjaardag van Hepburn wordt er nog elk jaar gevierd. Toen Audrey Hepburn bijna twee was, verhuisde haar gezin. Eerst nog even naar de Elsensesteenweg 311 en naar de Bronstraat 99 in Sint-Gillis, en uiteindelijk in januari 1932 naar het kleine "Kasteel" Sint-Cecilia op nummer 129 van de pittoreske Beukenstraat in Linkebeek. Audrey Hepburn zou in België blijven wonen tot in 1935, het jaar waarin ze zes werd, en meende zich later te herinneren dat ze in Brussel soms met haar moeder balletten en concerten bijwoonde.


De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni