De vijf hoeken van de wereld: Argentinië in Elsene

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
15/04/2011
Julio Cortázar wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw. De Argentijn met zijn experimentele proza en Zuid-Amerikaanse vertelkracht, hoort dankzij zijn kortverhalen en zijn meesterwerk Rayuela, een hinkelspel (1963) thuis in hetzelfde rijtje als Joyce of Calvino.

Ook zijn biografie is redelijk goed gevuld want Cortázar verruilde Argentinië in 1951 voor Parijs, uit onvrede met het regime van Juan Perón. Hij maakte deel uit van het Russell Tribunaal dat de oorlogsmisdaden in Vietnam onderzocht, ondersteunde de linkse politieke bewegingen in Zuid-Amerika en stierf in 1984 aan leukemie.

Maar biografieën van Cortázar beginnen altijd met de mededeling dat de schrijver geboren werd in Brussel. Dat gebeurde op 26 augustus 1914, aan de Louis Lepoutrelaan nummer 116 in Elsene. Dat kwam omdat zijn vader, Julio José Cortázar, in die tijd deel uitmaakte van een Argentijnse handelsmissie in Brussel, en ervoor koos zijn zwangere vrouw María Herminia Descotte mee te nemen. De geboorte op verplaatsing zou Cortázar later doen verklaren dat zijn geboorte het product was van toerisme en diplomatie. Augustus 1914 was echter niet de meest kalme periode in Brussel, omdat de oorlog pas was uitgebroken. De Cortázars reisden in 1916 door naar Zwitserland, waarna de kleine Julio pas in 1918 voor het eerst zijn vaderland zag.

Aan het uiteinde van de Lepoutrelaan, aan de rand van het Georges Brugmannplein staat een buste van de schrijver van de hand van de Argentijnse beeldhouwer Edmund Valladares op een sokkel in blauwe steen. De UNESCO, waarvoor Cortázar nog een tijd getolkt had, superviseerde de plaatsing van het beeld, dat in 2005 aan de gemeente Elsene werd geschonken door de Argentijnse ambassade en het Argentijnse instituut voor film en beeldende kunsten.

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Cultuurnieuws, De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni