De vijf hoeken van de wereld: Brazilië in Sint-Pieters-Woluwe

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
05/10/2011
Brazilië wordt vandaag tot de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, Indië, China) of economische groeilanden gerekend. Maar ooit was het land natuurlijk de speeltuin van de koloniale mogendheden. Zelfs Leopold I van België lonkte in zijn zoektocht naar gebieden om grondstoffen te commercialiseren behalve naar Congo ook even naar Brazilië.

De Belgische ambassadeur Benjamin Mary ging er in de negentiende eeuw zelf even polshoogte nemen. Uiteindelijk ging dat verhaal niet door, en ging Leopold III in de jaren 1960 maar een paar keer op vakantie in Brazilië om er de documentairefoto's te nemen die vandaag te zien zijn op de tentoonstelling Sur les traces de Léopold III au Brésil (15 oktober tot 15 januari bij Fondation Folon, Drève de la Ramée, 1310 La Hulpe).

Mocht u langs de Tervurenlaan richting La Hulpe rijden, hou dan even halt voor het nummer 245 in Sint-Pieters-Woluwe. Daar is immers de residentie van de ambassadeur van Brazilië gevestigd. Het gaat om een vreemd en imposant gebouw. De Rotterdamse architect Johannes Brinkman, toen pas afgestudeerd aan de Technische Hogeschool in Delft begon aan het private herenhuis in 1925. Brinkman had later een architectenbureau met Leendert van der Vlugt, dat in de jaren 1930 zowel de Van Nelle-fabriek als het voetbalstadion van Feijenoord (De Kuip) ontwierp.

De massieve geometrische volumes van dit vroegere gebouw schuiven elegant in elkaar en verraden de invloed van de Nederlandse school. Maar enkele details onthullen ook Indonesische, dus koloniale, inspiratie. De Belgische architect Alexis Dumont voltooide het huis. De Tervurenlaan, die van het Jubelpark naar het Museum voor Midden Afrika loopt, was in 1897 gerealiseerd en trok verschillende investeerders aan die er prestigieuze gebouwen neerzetten.


De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni