De vijf hoeken van de wereld: Egypte in Brussel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
10/02/2011
Wie is de Egyptische Dame van Brussel? Het is niet Natacha Atlas – al heeft deze zangeres die samenwerkte met onder meer Transglobal Underground, Sinéad O'Connor en Nigel Kennedy, Anglo-Egyptische roots en werd ze geboren in Brussel. Nee, de Dame van Brussel is een van de topstukken in de verzameling kunstvoorwerpen uit de Egyptische oudheid die de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in het Jubelparkmuseum in hun bezit hebben.

Het gaat om een kalkstenen vrouwenbeeld van circa 2700 voor Christus, dat tot ons kwam via de collectie van G. Hagemans, die in 1861 door de KMKG werd aangekocht. Die collectie maakt samen met de schenking van E. de Meester de Ravestein (1884) en vooral de collectie van egyptoloog Jean Capart (1877-1947) de kern uit van de aanzienlijke verzameling van de KMKG. Brusselaar Jean Capart heeft die verzameling internationale allure gegeven, onder meer door zelf opgravingen te doen in El Kab. Na zijn tocht met koningin Elisabeth naar de pas ontdekte tombe van Toetanchamon in de jaren 1920, is hij overigens nog een tijdje hoofdconservator van de KMKG geweest.

Hun verzameling omvat vandaag meer dan 11.000 objecten die representatief zijn voor zowat de hele oud-Egyptische geschiedenis. Uiteraard kan slechts een gedeelte daarvan worden getoond. Naast de Dame van Brussel worden de kop van koning Mykerinos (ca. 2500 v.Chr.), het reliëfportret van koningin Teje, de echtgenote van Amenhotep III (ca. 1375 v.Chr.) en de volledige grafkapel of mastaba van Neferirtenef (ca. 2400 v.Chr.) tot de topstukken ervan gerekend. Bezoekers krijgen ook dodenboeken in papyrus, sarcofagen, en mummies uit verschillende periodes te zien, waaronder de zogenaamde 'mummie van de borduurster'. Voor andere faraonische schatten kunt u ook naar het Egyptisch Museum in Caïro, maar dan wacht u best nog even af of de beschaving daar een nieuwe fase is ingegaan.


De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni