De vijf hoeken van de wereld: Engeland in Brussel

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
16/12/2010
Als u de naam Peter Pan hoort, dan komt u wellicht het beeld voor ogen dat Walt Disney van hem creëerde voor de beroemde tekenfilm uit 1953. Hoe Peter Pan er 'in het echt' uitziet, weet echter niemand. De jongen die altijd jong blijft, werd geboren in 1902, toen de Schotse auteur J.M. Barrie hem opvoerde in zijn roman The little white bird. Wat later zouden Barrie's toneelstukken Peter Pan or the boy who wouldn't grow up en Peter and Wendy ervoor zorgen dat hij wereldberoemd kon worden. Met de beschrijving van zijn personage was Barrie echter karig.

Wat we wel weten is dat dit charmante standbeeld in het Egmontpark in Brussel dateert van lang voor de film van Walt Disney. Wat doet deze held van de kinderjaren hier, vriend van elfje Wendy en Michaël Jackson, en aartsvijand van Kapitein Hook? Wel, de bronzen Peter Pan staat daar al sinds 1924 met zijn toverfluit. Het beeld is een kopie van het originele van sir George Frampton (1860-1928), dat in de Londense Kensington Gardens staat. Kensington Gardens is de plek waar Peter Pan soms vertoeft als hij zich niet in Neverland ophoudt.

De Britse ambassadeur schonk het beeld aan België als herinnering aan de vriendschap van de Britse kinderen met de Belgische kinderen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Groot-Brittannië verbleven. Uiteraard is het standbeeld tot op vandaag heel populair bij de kinderen die het weten te vinden en daar heeft het dan ook wel wat onder te lijden. Dankzij een restauratie vorig jaar heeft Peter pas een nieuwe fluit gekregen en zijn de hazen en konijnen die het voetstuk beklimmen ook weer goed van oren en poten voorzien

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni