De vijf hoeken van de wereld: Engeland in Brussel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
20/05/2011
Ga bovenaan de Baron Hortastraat rug aan rug staan met het standbeeld van generaal Belliard. Kijk dan naar beneden, en beeld je onderaan de trappen een smal straatje in dat ongeveer parallel met de Koningsstraat dwars door de gebouwen van Bozar en BNP Paribas Fortis loopt: de oude Isabellastraat.

Aan de overkant van dat straatje, ongeveer waar de ingang van de Ravensteingalerij nu is, lag in het midden van de achttiende eeuw nog de kostschool Héger-Parent, waar in 1842 en 1843 de schrijvende zussen Charlotte (1816-1855) en Emily Brontë (1818-1848) studeerden. Ze kwamen vooral op initiatief van Charlotte (de jongste zus Anne bleef thuis) om talen te leren en eventueel later in Yorkshire een eigen school te kunnen oprichten.

Emily, de latere auteur van Wuthering heights, had al vlug heimwee. Ook Charlotte was niet wild van Brussel en België, maar ze werd wel verliefd op leraar Constantin Héger, die ook de echtgenoot was van de eigenares van de kostschool Zoé Parent. Beide Brontës genoten van de grote en aangename tuin die toen nog op deze plek lag.

In Charlottes roman Villette, waarin net als in The professor Brussel een prominente rol speelt, wordt die in detail beschreven. Ook de relatie met Héger werd literair verwerkt. Hij ging nooit in op de gevoelens van Charlotte, maar stimuleerde het schrijftalent van de zussen wel. Enkele van Charlottes brieven aan Constantin werden later door diens zoon Paul (die samen met Ernest Solvay het wetenschapspark in het Leopoldpark oprichtte) geschonken aan de British Library. Op een zijgevel van het PSK hangt een plakkaat die de Brontës in herinnering brengt. Ze werd aangebracht door de nog altijd actieve Brusselse tak van de Brontë Society, die ook een uitstekende website heeft die het hele verhaal vertelt.

De zussen Brontë, Isabellastraat

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni