De vijf hoeken van de wereld: Europa in Evere - begraafplaats van Brussel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
27/10/2011
De begraafplaats van Brussel ligt in Evere omdat ze al dateert van 1877, toen Evere nog vrij ruraal gebied was. Ondertussen hebben de levenden de doden weer ingehaald en is de omgeving rond de Kerkhof van Brussellaan volgebouwd.

De begraafplaats is maar liefst 38 hectare groot en daarmee de grootste van het gewest. Maar ze is ook opmerkelijk om een aantal andere zaken.

Rond Allerheiligen eisen de honderden chrysanten alle aandacht op, maar het kerkhof herbergt een veel gevarieerdere flora. Stadsarchitect Pierre-Victor Jamaer en landschapsarchitect Louis Fuchs zorgden voor een heus park met mooie boomsoorten waar ook veel vogels van profiteren.

Zoals op de kerkhoven van Laken of Dieweg zijn er op de begraafplaats van Brussel monumentale tombes en monumenten te zien. Heel wat oud-burgemeesters liggen er begraven: De Brouckère, Buls, Max, maar ook Jules Anspach die het kerkhof bij leven en welzijn plechtig had geopend. Het was een begraafplaats die de voorkeur van de vrijzinnigen wegdroeg, waaronder ULB-stichter Pierre-Théodore Verhaegen, die op 20 november (de stichtingsdatum) door de studenten van ULB en VUB wordt herdacht tijdens St V.

Andere bekende overledenen die er liggen zijn Raymond Goethals, Paul Vanden Boeynants en de Franse schilder Jacques-Louis David. De begraafplaats is ook het decor van heel wat collectieve graven en monumenten. Er staat een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de brand in de Innovation in 1967, en er zijn monumenten voor de slag bij Waterloo, de Belgische Revolutie of de Tweede Wereldoorlog. Ook van de Eerste Wereldoorlog, waarvan we het einde op 11 november herdenken, liggen hier gesneuvelden. Enkele tientallen Belgen en Britten, en maar liefst 1.100 Duitsers.

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni