De vijf hoeken van de wereld: Frankrijk in Brussel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
04/03/2011
Voor wie de vijfhoek wil verlaten is de Belliardstraat een vaak gekozen optie. De stadsautostrade is tevens het officiële adres van de Europese Commissie, Greenpeace Europa, het Rode Kruis Europa, de Nationale Loterij, het Goethe-Institut en nog wat ambassades. Dat de straat is genoemd naar een Franse generaal uit het imperialistische leger van Napoleon is dan niet zo vanzelfsprekend.

Maar Augustin Daniel Belliard (1769-1832) heeft na de val van de keizer nog een vervolg aan zijn carrière kunnen breien, waardoor hij niet alleen door de Franse koning, maar ook door de Belgen werd gerehabiliteerd.

De militaire carrière van Belliard was waarlijk indrukwekkend. Hij vocht in Italië, Egypte en Rusland, raakte verschillende keren gewond, zag ettelijke paarden onder zijn kont sneuvelen, maar overleefde. In de eerste jaren van de negentiende eeuw was Belliard al eens militair gouverneur geweest van het Dijle-departement. Toen Napoleon definitief verslagen was, werd Belliard de ambassadeur in Brussel van koning Lodewijk Filips, wiens dochter Louise Marie met Leopold I zou trouwen. Dat laatste kon gebeuren nadat de Fransen de laatste aanvallen van het Nederlandse leger na de Belgische revolutie hadden helpen neerslaan. De toestand bezorgde Belliard wel wat stress en op 28 januari 1832 overleed hij in het Warandepark aan een beroerte net voor hij zou worden overgeplaatst naar Spanje. Hij ligt begraven op Père-Lachaise, maar zijn standbeeld van de hand van Willem Geefs vlak bij het park, bezegelde in 1838 de verzoening met Frankrijk en de erkentelijkheid van de Belgen (voor zover ze geen orangisten waren) voor de rol van de Fransen. In zijn rechterhand houdt Belliard een directief die de bevelhebber van de Nederlanders moet beletten Antwerpen te beschieten. Zijn linkerhand steunt op een sabel die Belliard overhield aan zijn Egyptische campagne.

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni