De vijf hoeken van de wereld: Ierland in Brussel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
11/03/2011
Werd Ierland een paar jaar geleden nog bedacht met het economische koosnaampje ‘de Keltische tijger’, dan verkeert het groene land aan de overkant vandaag weer in slechte papieren. Hopelijk openen de recente verkiezingen de weg naar een nieuwe regering en een spoedig herstel.

Door de crisis is er evenwel nu al sprake van een Ierse diaspora. Dat is dan zeker niet de eerste keer, want in de loop der eeuwen zochten talloze Ieren hun heil elders in de wereld. Zo komt het ook dat de komende week (de feestdag valt op 17 maart) weer zowat overal ter wereld Saint Patrick's Day wordt gevierd: de nationale feestdag die in het katholieke land genoemd is naar een heilige. Al gaat het er op die feestdag niet altijd even heilig aan toe - met name de Guinness is daarvoor dan verantwoordelijk - toch is de piëteit voor de Ierse patroonheilige groot.

De heilige Patricius was een missionaris, werkzaam in de eerste helft van de vijfde eeuw. Grappig is dat hij eigenlijk geen Ier van geboorte was. Hij zou als jonge slaaf voor het eerst op het eiland beland zijn, en er later door de paus naar zijn teruggestuurd om het christendom te verkondigen. Van hem zijn twee boeken overgeleverd, maar hij wordt natuurlijk het meest geassocieerd met het klaverblad of de shamrock, dat de missionaris gebruikte als symbool dat de goddelijke Drie-eenheid aanschouwelijk kon maken. Dat klaverblad, dat dus drie en geen vier blaadjes heeft, is daarom nog altijd het embleem van Ierland.

Je kunt jezelf als niet-Ier op Saint Patrick's Day trouwens 'Irish for the day' verklaren door zo'n shamrock op te spelden. Voor informatie over de Ierse feestelijkheden van de komende week in Brussel verwijzen we u door naar onderstaande webadressen. We vroegen ons ook af of er ergens in Brussel een beeld, schilderij of glasraam van de heilige Patricius te vinden zou zijn. Maar navraag onder de Ierse gemeenschap leverde niets op. Dat lijkt ons toch een werkpunt.

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni