De vijf hoeken van de wereld: Italië en Engeland in Laken

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
28/05/2010
Op 29 mei is het precies 25 jaar geleden dat bij het Heizeldrama 39 voetbalsupporters om het leven kwamen. De supporters waren in Brussel voor de Europacup I-finale (de voorloper van de Champions League-finale) tussen Juventus Turijn en Liverpool in het Heizelstadion - het huidige Koning Boudewijnstadion.

Het was een hete, tumultueuze, met drank overgoten dag waarop ons land op tragische wijze op haar organisatorische en infrastructurele tekortkomingen werd gewezen. Het Heizelstadion verkeerde in erbarmelijke staat, de zwarte markt had ervoor gezorgd dat Italiaanse supporters in vak Z waren terechtgekomen vlak naast de Engelsen, rijkswacht en politie waren nog niet eengemaakt, communiceerden moeizaam en waren onderbemand na het Pausbezoek eerder op de maand.

Het kostte een Ier, twee Belgen, vier Fransen en 32 Italianen nog voor de aftrap de dood. Op de plaats waar dit monument staat werden hun versmachte lichamen verzameld en bedekt met vlaggen. 'Zet stil die klokken' ('Stop all the clocks') heet het kunstwerk naar het gelijknamige rouwgedicht van W.H. Auden. Het is van de hand van de Franse lichtkunstenaar Patrick Rimoux en werd in 2005 ter gelegenheid van de twintigste verjaardag ingehuldigd. Het is een zonnewijzer van dertien meter hoog. Dertien is een derde van het dodental, dat ook terug te vinden is in het aantal prisma's, marmeren lichtgaatjes en vloertegels waarop het gedicht staat te lezen.

Bij de inhuldiging waren naast de burgemeester van Liverpool en de Turijnse schepen van Sport ook supporters aanwezig. Sommigen onder hen komen nog ieder jaar terug. We mogen hopen dat het monument en de gedenkplaat aan de muur van wat ooit blok Z was opnieuw een plaatsje krijgen mocht het stadion nog eens verbouwd worden. Dat zou dan de tweede keer zijn, want na het drama werd het Heizelstadion dat voor de Tweede Wereldoorlog Jubelstadion heette verbouwd tot het huidige Koning Boudewijnstadion. Alleen de gevel in witte steen dateert nog van 1930.

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni