De vijf hoeken van de wereld: Oostenrijk in Sint-Pieters-Woluwe (Stocletpaleis)

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
17/11/2011
Momenteel loopt in het museum dat is ondergebracht in paleis Belvedere in Wenen de tentoonstelling 'Gustav Klimt/Josef Hoffmann. Pioniere der Moderne', over twee van de grootste Oostenrijkse kunstenaars van de vorige eeuw. Volgend jaar is het immers Klimt-jaar en dit jaar is het honderd jaar geleden dat Josef Hoffmann in Brussel zijn meesterwerk realiseerde: het Stoclethuis aan de Tervurenlaan.

Het Palais Stoclet staat bekend als het ultieme gesamtkunstwerk van de zogenaamde Wiener Werkstätte. De Werkstätte werd opgericht door Hoffmann (1870-1956) in 1903 als een multidisciplinair ambachtenatelier dat voortvloeide uit de Wiener Secession, de Weense variant van de jugendstil. Gustav Klimt was een van de leden van de Werkstätte, waar interieurstukken en sieraden haast allemaal op exclusieve basis werden ontworpen.

Alphonse Stoclet (1871-1949) was een Brusselaar uit een bankiersfamilie die op een gegeven moment directeur werd van de machtige Société Générale. Tijdens een van zijn bezoeken aan Wenen zocht Stoclet architect en ontwerper Hoffmann aan om zijn stekje te bouwen. De bouw duurde van 1905 tot 1911 en mocht iets kosten. Meer dan twintig vooraanstaande kunstenaars, waaronder Fernand Khnopff, Franz Metzner en Koloman Moser leverden hun bijdrage.

Zoals bekend is het Stocletpaleis nog altijd in handen van de familie Stoclet. Het is sinds 2002 niet meer bewoond, maar nog altijd niet toegankelijk voor het publiek, wat bijdraagt tot de haast mythische status van het gebouw. Het Stocletpaleis werd door de Unesco erkend als werelderfgoed en is ondertussen in al zijn onderdelen beschermd. Op de lopende tentoonstelling in Wenen is een replica op ware grootte van de trappenpartij en het mozaïekparket van het woonpaleisje te zien. Misschien vangt u volgend jaar dus toch eens een glimp op van het interieur, op het moment dat de tentoonstelling naar het Jubelpark komt.

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni