De vijf hoeken van de wereld: Rusland in Brussel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
11/11/2010
Over het Warandepark kun je dikke boeken schrijven. Een encyclopedie uiteraard, een geschiedenis van België, maar evengoed een boeiende historische roman.

Het Warandepark is een plek waar veel gebeurd is, een plek die interessant is door haar architectuur en de talloze standbeelden die er staan, een plek waar mensen van verschillende nationaliteiten een rol hebben gespeeld. In en rond het park werden de Nederlanders verslagen tijdens de Belgische onafhankelijkheid, de Fransman Barnabé Guimard en de Oostenrijker Joachim Zinner gaven het park als architecten zijn huidige aanblik. Russen kwamen er ook. Zo nam Anna Paulowna als gemalin van Willem II haar intrek in het huidige Paleis der Academiën.

Het allerstrafste verhaal is echter dat van de Russische tsaar Peter de Grote. Ooit gehoord van een staatshoofd dat kotst in de paleistuin van de bevriende natie waar hij te gast is? Lees dan even verder.

Aan de kant van het Koninklijk Paleis neemt het niveau van het park een duik. Daar staat vlak bij het beeld van Maria Magdalena een borstbeeld van Peter de Grote. Het is een kopie van het gestolen origineel dat in 1854 werd geschonken door de rijke familie Demidov, als aandenken aan het moment in 1717 toen de tsaar aan het beeld van Maria Magdalena stond te kotsen omdat hij te veel gedronken had. Een in het Latijn gestelde tekst op het bassin vlakbij vertelt nog steeds de toedracht: 'Peter Alexejovitsj, tsaar van Moskou en groothertog, heeft gezeten aan de rand van deze fontein de wateren ervan verrijkt met de wijn die hij heeft gedronken, op 16 april 1717, om drie uur 's middags.' Russische humor van de bovenste plank.

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni