De vijf hoeken van de wereld: Rusland in Ukkel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
21/04/2011
Aan de De Frélaan in Ukkel hebben de Russen een serieuze voet aan de grond. Om te beginnen is daar de enorme Russische ambassade gevestigd, een gebouw in sovjetstijl dat enigszins verdoken ligt achter de omheining rond een aanzienlijk stuk grond. Maar op de hoek van de De Frélaan met de Riddershofstedelaan staat ook een eleganter gebouw met een minder wereldse functie. De Russisch-orthodoxe kerk van Sint-Job was niet de eerste Russisch-orthodoxe kerk in Brussel, maar heeft toch al een behoorlijke geschiedenis.

Met de bouw ervan werd een aanvang genomen in 1936, op initiatief van de Russische emigranten die na de Oktoberrevolutie in ons land waren komen wonen. Het is niet alleen een gebedsplaats voor aanhangers van de Russische-orthodoxe godsdienst die zo'n moeilijke relatie onderhield met het communistische regime. De kerk is gewijd aan Sint-Job, maar is ook een gedenkplaats ter ere van tsaar Nikolaas II, zijn gezin en de andere slachtoffers van de revolutie, wier namen binnen in steen zijn gegraveerd. De kerk was min of meer af in 1938, maar door de Tweede Wereldoorlog werd ze pas ingewijd in 1950. Architect Nicolas Iselenov inspireerde zich voor de bouw op de Novgorodse stijl waarin ook de kerk van Ostrov vlak bij Moskou was gebouwd. De plattegrond, de ronde toren en de uivormige koepel zijn typisch. In het interieur steekt de rijkdom van de iconostase (de wand van iconen voor de altaarruimte) af tegen de witte muren. De kerk bezit verschillende belangrijke iconen, waaronder die van de Heilige Johannes die door Nicolaas II zou zijn gebruikt in het ballingsoord Jekaterinenburg waar hij werd geëxecuteerd.

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni