De vijf hoeken van de wereld: Schotland in Elsene

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
05/11/2010
Kunnen stijlverschillen beter geïllustreerd worden dan met een blik op dit kerkje in zijn stedelijke omgeving? St Andrew’s Church is een alleraardigst kerkje, maar je ziet er meteen aan dat het niet ‘inheems’ is. Op de hoek van de Vleurgatsesteenweg en de Buchholtzstraat lijk je je ergens in een dorpje in Schotland te bevinden. Veel kans dat het er regent, waardoor het gebouwtje in Engelse neogotische stijl, met zijn spitsbogen en glas-in-loodramen, des te beter tot zijn recht komt.

Zoals de gevel in witsteen aangeeft is de kerk het werk van de architecten John Waddell en Thomas Young uit Glasgow en hun Belgische collega Walthère Michel, die het in 1925 realiseerden ter nagedachtenis van de presbyteriaanse soldaten die omkwamen tijdens WO I. De presbyteriaanse kerk is een variant van de gereformeerde kerk en ontstond dus na de Schotse reformatie geleid door de zestiende-eeuwse kerkhervormer John Knox. De kerk heeft geen hiërarchie met een paus of bisschoppen, maar wordt relatief democratisch geleid wordt door leken of presbyters.

De Schotse presbyteriaanse kerk is sinds 1898 in Brussel aanwezig en trad in 1908 toe tot de Synode van de Bond van Protestants-Evangelische Kerken van België. St Andrew's is een van de elf parochies van de kerk op het Europese vasteland. Ze is genoemd naar de heilige Andreas die de patroonheilige van Schotland is. Volgens een Schotse middeleeuwse legende vluchtte een monnik in de vierde eeuw uit Griekenland naar Schotland met de botten van de heilige Andreas en strandde met zijn schip bij het huidige St Andrews.

Andrew is overigens ook de voornaam van Reverend Dr Gardner die zich in Brussel over de gemeenschap ontfermt. Bij de diensten zijn overigens niet alleen de Schotten welkom. Door de sterk oecumenische inslag telt de gemeenschap leden uit meer dan twintig verschillende landen.

-------------------
Vleurgatsesteenweg 181, Elsene

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni