De vijf hoeken van de wereld: Spanje in Brussel

© Ivan Put
Brouwerij Wielemans-Ceuppens, die in 1980 ophield te bestaan, was een van de meest succesvolle brouwerijen van ons land. Ze werd opgericht in 1868, maar haalde vooral in het begin van de twintigste eeuw enorme verkoopscijfers. Léon Wielemans was brouwer van de derde generatie en beschikte dus over genoeg kapitaal om al eens iets geks te doen.

Zo kocht hij een stuk grond in de Defacqzstraat om er voor zijn vrouw Yvonne een huis te bouwen naar haar smaak. En haar smaak, dat waren de Moorse en Spaanse bouwstijlen die allebei terug te vinden zijn in het Alhambra in Granada. De Wielemansen namen hun bevriende architect Adrien Blomme (1878-1940) daar mee naartoe. Ze kwamen terug met ontwerpschetsen en vijfduizend aardewerktegels die in hun nieuwe woning verwerkt zouden worden.

In 1932, na een jarenlang, door stakingen bemoeilijkt bouwproces, werd het imposante woonhuis ingehuldigd. Achter de brede maar eerder somber bepleisterde Spaanse gevel bevindt zich een kleurrijk paleisje met - onder meer - een geweldige patio als woonkamer, een idyllische tuin en een ronduit indrukwekkende badkamer. De geometrische ruimten en de complexe motieven op de tegels zijn enkele van de kenmerken van de in Spanje wijdverbreide mudejarstijl, die islamitische en westerse elementen uit de architectuur vermengt. Léon Wielemans importeerde dus een stukje islamitische cultuur in Brussel, met geld afkomstig uit de verkoop van alcohol.

Hij en zijn vrouw waren overigens zodanig tevreden met het resultaat dat architect Blomme ook nog de nieuwe productiehal van brouwerij Wielemans in Vorst (nu Wiels), en de taverne Aux Armes des Brasseurs aan de Anspachlaan (nu Quick) mocht maken.

-----

Defacqzstraat 14, Brussel

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • DoucheFLUX-directeur: 'Ja, we kunnen dakloosheid de wereld uit helpen'
  • Hoe Helsinki omgaat met daklozen
  • Minderheidstalen in Brussel: u spreekt toch ook Cornisch?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • The shadow theatre of Roger Ballen
  • Whitney: Neil en Bob maken een baby
  • Nuestras Madres: Le Guatemala et ses fantômes au cinéma
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement