De vijf hoeken van de wereld: Zweden in Laken - Koningin Astridpark

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
10/06/2011
Leopold III kende wat van vrouwen. Eerder dit jaar raakte bekend dat hij aan het eind van de jaren 1930 een verhouding had met de Oostenrijkse schaatskampioene Liselotte Landbeck, bij wie hij ook een dochter verwekte. Staan zowat alle Belgische koningen bekend om het rijden van de scheve schaats, dan ben je geneigd om het Leopold III te vergeven. Hij heeft immers het verlies moeten verteren van de mooiste koningin die België ooit heeft gehad: Astrid Sofia Lovisa Thyra, geboren in Stockholm in 1905.

Waren wij prins van België, we gingen onze gemalin ook in Zweden halen.

Het verhaal gaat dat Astrid bij haar aankomst in België het protocol liet varen en haar verloofde Leopold in de armen vloog. Zo hoort dat. Astrid werd de lieveling van het volk, trouwde in 1926 en werd koningin in 1934. Ze baarde Josephine-Charlotte, Boudewijn, Albert, en was voor een vierde keer zwanger toen het noodlot toesloeg.

Op 29 augustus 1935 werd ze in het Zwitserse stadje Küssnacht bij een ongeval aan de zijde van de koning uit hun auto geslingerd. Ze was op slag dood. Astrid werd opgebaard met omzwachteld hoofd en de koning bewaarde haar bebloede jurk. Mooier worden sprookjes niet geschreven. Wellicht is het dan menselijk om vier jaar later aan het sprookje met de Oostenrijkse schaatskampioene te willen beginnen.

Astrid ligt samen met Leopold III en zijn tweede vrouw Lilian Baels begraven in de koninklijke crypte van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken (open zondag van 14 tot 17.00u en op haar overlijdensdag). Naast de kerk van Laken ligt het weinig bekende Koningin Astridpark. Daar staat sinds 1955 een standbeeld van haar, geschonken door de Belgo-Zweedse vereniging.

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni