De vijf hoeken van de wereld: Zwitserland in Brussel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
17/09/2010
Deze parel aan de Franklin Rooseveltlaan is dan wel niet uw huis, u kunt er wel zo binnen wandelen. De Villa Empain is een art-decowoning die in 1930 werd gebouwd voor de toen 21-jarige baron Louis Empain, een telg uit de roemruchte familie industriëlen.

De baron trok niet lang na de realisatie naar Canada, en de woning kwam tijdens de oorlog in handen van de Duitsers. Na de bevrijding mocht de Sovjet-Unie er zijn ambassade onderbrengen. Vanaf de jaren 1970 tot in de jaren 1990 zat de tv-zender RTL er, waarna het pand een tijdlang leegstond. In 2007 werd de riante villa aangekocht door de Boghossian Stichting. De Boghossians zijn een familie van Libanese juweliers van Armeense afkomst. Sinds 1992 is de stichting actief op humanitair, pedagogisch en cultureel vlak, vooral in Armenië en Libanon. Zij lieten het huis zorgvuldig restaureren en brachten er een kunstencentrum onder dat de dialoog tussen de oosterse en de westerse cultuur wil aanmoedigen.

De villa werd ontworpen door de gerenommeerde architect Michel Polak, wiens leven op zich al even kosmopolitisch was als de geschiedenis van de villa. Polak werd in Mexico geboren maar was een Zwitser die na zijn studies in Zürich ook in Parijs studeerde. In 1916 vestigde hij zich echter in Brussel, waar hij een van de belangrijkste architecten van zijn generatie zou worden en een groot oeuvre uitbouwde, waartoe ook Résidence Palace, het Hotel Plaza, de hoofdzetel van Electrabel in de Troonstraat en het Eastmangebouw in het Leopoldpark behoren. De villa is naar de vorm zeer uitgepuurd, maar de gebruikte materialen - verschillende marmer- en houtsoorten, brons - zijn buitengewoon rijkelijk. Het riante zwembad in de tuin maakt het geheel af.

:: Franklin Rooseveltlaan 67, Brussel, 02-627.52.30, www.villaempain.com

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni